Reţeta zilei. Cartofi acordeon cu bacon şi brânză, în stil suedez

16 mai 2023   Rețete

Fragezi la interior şi crocanţi la exterior, aceşti cartofi în formă de acordeon sau evantai sunt perfecţi în combinație cu brânza preferată şi bacon.

Varianta suedeză a cartofilor copţi se numeşte Hasselback şi impresionează pe oricine îi gustă. Denumirea provine de la o garnitură gustoasă servita prima oară la restaurantul suedez Hasselbacken, din Stockholm. Condimentele și umpluturile pot fi diverse, în funcţie de preferinţă, de la sare şi piper până la ierburi aromatice, unt, bacon, brânză și orice altceva îţi doreşti. În cele ce urmează vei găsi cea mai bună și mai ușoară modalitate de a face acest preparat care nu este deloc complicat.

Cum să previi oxidarea cartofilor

Unele legume, precum cartofii se decolorează atunci când sunt expuse la aer, se oxidează. Pentru a încetini acest proces în privinţa cartofilor hasselback, reţine ca, imediat după ce îi feliezi, să pui cartofii cruzi într-un vas cu apă cu puțină zeamă de lămâie sau oțet.

Pentru cartofi crocanți

Înmuierea cartofilor feliați timp de câteva ore în apă cu oțet va scoate și amidonul, ceea ce va permite cartofilor să devină mai crocanţi în timpul coacerii.

Alege cartofi de dimensiuni egale

Folosirea de cartofi de aceeași dimensiune îi ajută să se gătească în același timp și să-şi mențină o culoare uniformă.

Aşa nu rişti să tai cartofii prea mult!

Folosind bețișoare fixate pe ambele părți ale cartofului atunci când îl feliezi, nu vei risca să tai cartofii complet. Secţionarea în felii subţiri a cartofilor permite coacerea lor uniformă. În acest fel, te vei bucura de cartofi aurii, crocanţi.

Vezi și: Cum să gătești și să consumi corect cartofi dacă ai diabet

Ingrediente pentru două porţii

6 cartofi noi, mai mari 

50 g unt 

50 ml ulei de floarea-soarelui 

50 g brânză de oaie 

4 felii bacon 

1 ceapă verde 

sare 

piper 

Mod de preparare

Încingi cuptorul la 450 °C și tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Speli cartofii, apoi îi feliezi, fără însă să separi complet feliile.

Amesteci untul moale cu uleiul, sare și piper, după gust. Ungi cartofii cu acest amestec, inclusiv între felii.

Pui cartofii în tavă și-i dai la cupor aproximativ 50 de minute. Între timp, toci baconul și-l rumenești într-o tigaie până devine crocant.

Te-ar mai putea interesa: Adevărul despre cartofii încolţiţi. Sunt sau nu buni pentru a fi consumaţi?

Scoți tava, presari peste ei brânza sfărâmată și-i mai dai la cuptor alte zece minute. Îi servești presărați cu bacon și ceapă verde tocată. 

FOTO: Shutterstock

Mai multe