Adevărul despre cartofii încolţiţi. Sunt sau nu buni pentru a fi consumaţi?

1 cartofi incoltiti jpg jpeg

Te pregăteşti să prepari un prânz delicios şi observi că pe cartofii tăi au apărut câţiva muguri nedoriţi. Sunt siguri de mâncat cartofii încolţiţi sau nu?

Cartofii sunt delicioşi, sănătoşi şi ieftini. Fierţi, prăjiţi, la cuptor sau piure, nu există familie care să nu îi fi încercat vreodată, mai ales că această legumă este una dintre cele mai populare şi consumate legume de pe Glob. Poţi pregăti oricând nişte reţete delicioase cu cartofi, dar ce se întâmplă când cartofii tăi încolţesc, îi arunci sau îi cureţi şi îi consumi, fără probleme?

Părerile sunt împărţite - unii spun că putem consuma în siguranţă cartofi încolţiţi, alţii că ar fi toxici şi că trebuie să îi aruncăm imediat. Adevărul este undeva la mijloc. Acei muguri apăruţi pe cartofi sunt toxici, însă ca o persoană să se îmbolnăvească din cauza lor, trebuie să consume o cantitate mare, arată National Capital Poison Center.

Citeşte şi: Alimente şi băuturi cu arome total neaşteptate. Ţi-ai începe ziua cu un cappuccino cu aromă de cartofi prăjiţi? 

De fapt, cartofii încolţiţi au aceleaşi reguli ca orice alt produs alimentar învechit, iar dacă ai îndoieli asupra lui, trebuie să îi arunci. De exemplu, în cazul în care cartoful cu muguri se schimbă la culoare, trebuie să îl arunci, însă dacă, acest aliment îşi păstrează culoarea şi nu s-a stricat, poţi îndepărta mugurii de pe el şi îl poţi consuma. Însă nu în cantităţi mari! De ce?

Pentru că toţi cartofii conţin toxine naturale numite glicoalcaloizi, în special, solanină şi chaconină. Nivelul de aceste substanţe toxice creşte pe măsură ce cartoful încolţeşte. Ca urmare, consumul de cartofi încolţiţi te poate determina să consumi şi o cantitate excesivă de aceste substanţe chimice.

De asemenea, s-ar putea să observi că devin verzi. Asta pentru că lumina poate creşte şi clorofila cartofului, compusul care dă culoarea verde. În cazul în care cartofii tăi sunt verzi, clorofila nu este periculoasă, dar este un semn că nivelul de toxine a crescut.

Citeşte şi: Cartofii înverziţi, buni sau nu pentru consum? Ce se întâmplă dacă îi mănânci? 

Care sunt simptomele intoxicaţiei?

Simptomele pot apărea de la câteva ore, până la o zi, după consumul de cartofi încolţiţi. Reţine că este nevoie de o cantitate mare de cartofi pentru a simţi efectul acestor toxine. În caz de intoxicaţie, te poţi confrunta cu: vărsături, diaree şi dureri abdominale. Simptomele sunt de obicei uşoare, dar pot fi şi mai severe, în cazul unor persoane. Simptomele severe pot fi: tensiune arterială scăzută, febră, dureri de cap şi  / sau dezorientare.

Spălatul cartofilor, îndepărtea mugurilor şi decojirea lor cu atenţie pot reduce riscul de a ingera toxine. Cel mai bine este să ţii cartofii departe de lumina directă a soarelui, deoarece cartofii pot fi mai susceptibili atunci când sunt plasaţi în lumină. De asemenea, este indicat să îi păstrezi departe de ceapă, deoarece această legumă poate accelera procesul de încolţire, arată Reader's Diegest. 

Sursă foto: Shutterstock