Cum să gătești și să consumi corect cartofi dacă ai diabet

Cartoful este un aliment versatil, ce se poate găti în diferite moduri, fiind și sănătos. Pentru a profita de beneficiile sale nutritive, trebuie să fim atenți la modul în care pregătim această legumă, în special persoanele diagnosticate cu diabet. 

image

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice din întreaga lume. Potrivit unui studiu publicat în revista „Diabetes Care‟, se anticipează că până în anul 2030 numărul persoanelor diagnosticate cu diabet va ajunge la 643 de milioane în întreaga lume. Specialiștii spun că această creștere poate fi legată de alimentația nesănătoasă, însă aliați găsim tot în mâncare, mai exact în legume. 

Citește și: Are voie o persoană diagnosticată cu diabet să consume lapte? 

Cartofii sunt recomandați în meniul persoanelor diagnosticate cu diabet, însă singura condiție este ca aceștia să fie gătiți și consumați corect. 

Cum să NU gătești cartofii dacă ai diabet 

În cadrul studiului „Danish Diet Cancer and Health‟, care s-a desfășurat pe parcursul a 16 ani, s-a costatat că riscul de diabet a crescut în rândul pacienților care au consumat cartofi în trei variante - prăjiți, piure și chipsuri. Dieteticianul Juliana Tamayo a explicat pentru „Best Life‟: 

„Piureul, cartofii prăjiți, chipsurile, toate acestea conțin grăsimi adăugate și sare. Piureul este adesea pregătit cu lapte integral, smântână, unt și sare, ceea ce crește riscul de colesterol, hipertensiune și diabet. Cartofii prăjiți sunt făcuți cu ulei vegetal, care este bogat în grăsimi saturate‟. În plus, cercetătorul Nicola Bondonno subliniază că aceste alimente determină organismul să producă mai multă insulină, ceea ce poate duce la diabet de tip 2.  

Cum arată farfuria ideală

Riscul de diabet nu este la fel de mare dacă aceste legume sunt consumate fierte și, desigur, în cantități limitate. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate mică de cartofi fierți au avut cel mai mic risc de a dezvolta diabet. 

Juliana Tamayo recomandă prepararea cartofilor la cuptor, la grătar, sote sau fierți, eventual doar cu o lingură de ulei de măsline și fără sare adăugată. De asemenea, specialistul spune că ideal este să combinăm cartofii cu o proteină slabă, așa cum este carnea de pasăre sau pește, dar și cu fibre, precum salată sau legume. „Consumul de cartofi cu proteine va încetini absorbția carbohidraților, ceea ce ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge‟, spune specialistul în nutriție. 

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg