Motive pentru care ar trebui să consumi mai des cartofi dulci

Bogați în nutrienți, cartofii dulci au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Află mai multe despre aceste alimente și descoperă cum le poți integra în meniul tău! 

image

Cartofii dulci sunt delicioși și ușor de pregătit. Copți, piure, fierți sau pregătiți la friteuza cu aer cald, aceștia devin și aliați ai sănătății, deoarece sunt bogați în substanțe nutritive, importante pentru buna funcționare a organismului. 

Citește și: Rețetă: supă de cartofi dulci și cocos 

Ce beneficii aduce consumul de cartofi dulci

Un cartof dulce, cu tot cu coajă, îți poate aduce 15% din totalul de fibre recomandat zilnic, ceea ce îl face excelent pentru sănătatea intestinală și reglarea tranzitului.

Deoarece cartoful dulce conține carbohidrați complecși, se digeră mai greu decât cel alb, care conține carbohidrați cu valoare nutritivă mai mică. Asta înseamnă că un cartof dulce nu crește la fel de repede nivelul de zahăr din sânge și te ajută să ai un nivel de energie constant. În plus, cartoful dulce menține sațietatea pe o perioadă mai lungă de timp decât alți carbohidrați. 

Pentru că este bogat în antioxidanți, precum vitamina C și carotenoizi, cartoful dulce reduce inflamația din organism și îl protejează de boli cronice, informează „Reader's Digest”. Mai mult decât atât, conținutul de vitamina C și mangan ajută la buna funcționare a sistemului imunitar, iar betacarotenul și vitamina A la îmbunătățirea vederii. În plus, vitamina A previne îmbătrânirea prematură, reduce ridurile de expresie și conferă pielii un aspect sănătos. Nu în ultimul rând, vitamina B6 din cartofii dulci reglează starea de spirit și ajută la calmarea stărilor de anxietate .  

Citește și: Alimente care te ajută să reduci nivelul de stres. Le poți include și în meniul de post! 

Ajută și la slăbit? 

Dacă scopul tău este să slăbești, în mod sănătos, nu este nevoie să elimini cartofii dulci din alimentație. Din contră, îi poți adăuga liniștit în meniul tău, deoarece un cartof dulce conferă sațietate și are puține calorii (un cartof dulce are puțin peste 100 de calorii).

Dacă ai avut vreodată o piatră la rinichi, este bine să fii atent la cantitatea de cartofi dulci pe care o consumi, deoarece aceste legume conțin oxalați, substanțe care pot crește riscul de apariție a unor pietre la rinichi.  

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg