Supa cremă de ciuperci, preparatul de nelipsit din sezonul rece

24 ianuarie 2024   Rețete

În zilele reci de iarnă, o supă caldă este extraordinară, cu atât mai mult una de ciuperci. Îţi propunem o reţetă de supă cremă de ciuperci reconfortantă şi hrănitoare!

Ştiai că ciupercile sunt o sursă bună de proteine vegetale, dar şi de antioxidanţi, seleniu, vitamina C? Toate acestea combat stresul oxidativ din corp şi au efecte benefice în timpul iernii. Folosite ca ingredient vedetă într-o supă, ciupercile pot înlocui carnea, nu cresc prea mult aportul caloric zilnic şi reduc nivelul de colesterol. Alături de proteine, acestea conţin calciu, necesar pentru rezistenţa oaselor.

Alături de ciuperci, supa aceasta conţine şi dovleac, o sursă excelentă de betacaroten pe care corpul îl transformă în vitamina A. Aceasta întăreşte sistemul imunitar şi previne infecţiile. Iată câteva dintre motivele pentru care merită să prepari această supă în sezonul rece!

Ingrediente pentru patru porţii

1 kg dovleac 

500 g ciuperci 

1 căpățână de usturoi 

1 ceapă 

100 ml smântână pentru gătit 

500 ml supă clară de pui 

30 g parmezan 

15 g unt 

20 ml ulei de floarea-soarelui 

sare 

piper 

Te-ar mai putea interesa: Supă franțuzească de ceapă

Mod de preparare

Tai dovleacul bucăți, pe care le condimentezi cu sare și piper, după gust, apoi le așezi într-o tavă. Pui alături de el căpățâna de usturoi, la care tai capătul și o stropești cu 10 ml ulei. Ții tava la coptor, o oră, la 170˚, până se înmoaie dovleacul. 

Cât timp este fierbinte dovleacul, iei miezul cu o lingură și-l pasezi, împreună cu cățeii de usturoi copți. 

Vezi și: Supă-cremă de praz, de nelipsit din dieta sezonului rece

Încingi restul de ulei în tigaie, adaugi untul și sotezi ceapa tocată până când devine sticloasă. Adaugi ciupercile și torni apă cât le acoperi pe jumătate. Lași să fiarbă până scade apa, apoi le pasezi și le adaugi peste piureul de dovleac.  

Torni smântâna lichidă și supă de pui caldă până când obții consistența dorită. Condimentezi cu sare și piper, după gust, adaugi parmezanul ras și omogenizezi. Decorezi supa după imaginație. 

FOTO: Shutterstock

Mai multe