Știai că sarea te împiedică să adormi? Iată și alte lucruri surprinzătoare!
În medie, adulții ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore, pe noapte, dar anumite lucruri împiedică adormirea și etapele profunde ale somnului. Printre ele: consumul de alimente sărate.
Pentru a te odihni corespunzător, este bine să îți creezi un mediu propice somnului. Adică să te asiguri că dormitorul tău este întunecat, curat și liniștit, să eviți folosirea dispozitivelor electronice înainte de culcare, să te relaxezi și să limitezi consumul de alcool și cofeină pe parcursul zilei.
Citește și: Evită aceste alimente și băuturi dacă vrei să te odihnești corespunzător!
La fel de important este să eviți alimentele de tip fast-food și pe cele bogate în sare (precum: conservele, mezelurile, chipsurile și floricelele de porumb) înainte de culcare. Sarea cauzează retenție de apă, adică balonare și disconfort. De asemenea, sarea provoacă sete, așa că s-ar putea să te trezești în timpul nopții să bei apă (sau să mergi la toaletă) și să îți strici programul de somn. Mai mult decât atât, studiile științifice au demonstrat că sarea afectează somnul și te agită pe parcursul nopții, deoarece crește tensiunea arterială, scrie „Clinica Cleverland”.
O altă greșeală este te pui în pat atunci când nu îți este somn. „Dacă ceasul tău intern nu este încă pregătit să adoarmă, dar tu ești în pat cu lumina stinsă, este ca și cum te-ai lupta cu natura‟, explică medicul Valerie Cacho din Los Angeles. Dacă îți este greu să adormi, specialistul îți recomandă să te ridici din pat și să faci puțin stretching sau să bei un ceai din plante, precum: ceai de tei, lavandă, valeriană sau mușețel.
Vezi și: Câte ore îți recomandă specialistul să dormi pe noapte în funcție de vârstă și sex
Și dacă obișnuiești să mănânci în pat sau să lucrezi stând în el somnul tău poate fi afectat: „Patul ar trebui să fie confortabil pentru că vei petrece ore întregi dormind în el în fiecare noapte. Patul nu este canapeaua ta din sufragerie. Dacă petreci multe ore în pat, creierul te va încurca. Chiar există o asociere puternică între felul în care creierul percepe utilitatea patului și odihna corespunzătoare‟, punctează specialistul, pentru „Scary Mommy‟.
Sursă foto: Shuttersock