Iei zilnic melatonină? Iată la ce riscuri te expui!

Nu poți dormi normal, așa că te-ai obișnuit să iei câte un supliment cu melatonină în fiecare seară, ba poate chiar să depășești doza recomandată.

image

Deși melatonina poate ajuta la reglarea somnului și a ritmului circadian și este considerată în general sigură pe termen scurt și lung, există și unele efecte negative potențiale asociate cu utilizarea zilnică.

Melatonina este o substanță chimică produsă în mod natural în glanda pineală, o mică glandă situată în creier. Funcția principală a melatoninei este de a regla ritmul circadian al organismului, care controlează ciclurile de somn-veghe. Nivelurile de melatonină din organism sunt influențate de lumina ambientală: în mod normal, producția de melatonină crește în întuneric și scade în prezența luminii.

Citește și Păturile ponderate stimulează melatonina, un hormon al somnului

Melatonina este, însă, disponibilă și sub formă de supliment alimentar, care poate fi achiziționat fără prescripție medicală, pentru a te ajuta să tratezi insomnia și să îți reglezi ritmul circadian. În cazul în care ai dificultăți de somn sau suferi de jet lag, poți lua suplimente cu melatonină pe termen scurt, de obicei pentru câteva zile sau săptămâni, până când ritmul somn-veghe revine la normal sau până când te adaptezi la noile ore de somn.

Somnolență excesivă și letargie

Melatonina îți poate da o stare de somnolență nu doar seara: utilizarea regulată sau în doze mari a acestui supliment alimentar poate duce la o senzație constantă de oboseală sau letargie în timpul zilei.

Tulburări digestive

Unele persoane se pot confrunta inclusiv cu tulburări digestive, cum ar fi greață, diaree, dureri abdominale sau disconfort gastric ca urmare a utilizării regulate a melatoninei. Dacă ai astfel de reacții, încetează utilizarea.

Tulburări de ritm circadian

Utilizarea constantă a suplimentelor cu melatonină poate interfera cu ritmul natural al somnului și trezirii, ceea ce poate duce, mai departe, la dificultăți în ce privește adaptarea la schimbări de fus orar sau la ajustarea la orele normale de somn.

Supresia producției naturale de melatonină

Utilizarea zilnică a melatoninei poate suprima producția naturală de melatonină a organismului. Acest lucru duce, mai departe, la dependența de suplimentele cu melatonină pentru a putea adormi și afectează capacitatea organismului de a regla în mod natural ritmul circadian.

Vezi și Surse alimentare de melatonină pentru un somn ușor

Interacțiuni medicamentoase

Melatonina tinde să interacționeze cu anumite medicamente, inclusiv cu anticoagulante, imunosupresoare și anticonvulsivante, ceea ce poate afecta eficacitatea sau siguranța acestora. Este important să ceri sfatul medicului dacă te afli într-un astfel de tratament, dar vrei să iei și melatonină pentru tulburările de somn. Recomandarea noastră este să întrebi oricum medicul de familie dacă e bine să iei melatonină, deoarece acesta îți știe situația, îți va oferi sfaturi personalizate și îți va monitoriza eventualele interacțiuni cu diferite boli sau medicamente.

@shutterstock