Câte ore îți recomandă specialistul să dormi pe noapte în funcție de vârstă și sex

Auzim adesea că, pentru o viață sănătoasă, este necesar să dormim opt ore pe noapte. Dar știai că această durată se poate modifica în funcție de sexul și de vârsta fiecăruia? Descoperă mai multe! 

image

Somnul este extrem de important pentru funcționarea optimă a organismului nostru. Studiile științifice au demonstrat că un somn adecvat îi permite corpului să se recupereze după efort, consolidează memoria, reglează starea de spirit, întărește sistemul imunitar și previne obezitatea. Pentru a profita de toate aceste beneficii, este esențial să ținem cont de durata somnului, care poate varia în funcție de sex și vârstă. De exemplu, știai că femeile au nevoie să doarmă mai mult cu 20 de minute decât bărbații? Asta se întâmplă, deoarece nivelurile de progesteron le pot influența calitatea somnului. 

Citește și: Flori și plante care te ajută să te odihnești. În plus, înfrumusețează casa și purifică aerul 

Cât timp trebuie să dormi în funcție de vârsta pe care o ai 

Nevoia de odihnă variază în funcție de vârstă. După pubertate, rimul circadian se schimbă, ceea ce înseamnă că adolescenții vor să se culce mai târziu și să se trezească la fel, spune Dr. Peter Polos, specialist în somnologie, care le recomandă acestora să doarmă între 8 și 10 ore de somn pe noapte și să respecte un program de odihnă. 

În ceea ce-i privește pe adulți, medicul le recomandă să se odihnească între 7 și 8 ore pe noapte. Nu îi descurajează dacă pot să doarmă și mai mult, însă mai puțin de 6 ore pe noapte ar putea să aducă unele consecințe, precum: apnee în somn, tulburări de ritm circadian, depresie, anxietate, insomnie și sindromul picioarelor neliniștite, numite și boala Willis Ekbom, scrie „Tech Radar‟. 

Vezi și: Te simți obosit și totuși nu poți să adormi? Iată câteva cauze! 

Cercetările arată că adulții în vârstă nu reușesc să se odihnească la fel de bine precum adulții tineri. Acest lucru poate fi cauzat de administrarea anumitor medicamente care îi pot împiedica să se odihnească corespunzător și de consumul unor stimulente, precum cofeină. Medicul le recomandă seniorilor să doarmă 7-8 ore pe noapte și să încerce să se culce și să se trezească la aceleași ore. De asemenea, specialistul spune că și somnul din timpul zilei aduce beneficii pentru organism. 

Sursă foto: Shutterstock  Recente

Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job foto  Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test Care este prima impresie pe care o faci Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg