Te trezești mereu la 3 dimineața? Iată care este explicația!

14 martie 2024   Lifestyle

Dintr-odată te trezești din somn, verifici ceasul și arată 3:00, aceeași oră la care ai deschis ochii cu o noapte înainte. Dacă te regăsești în totalitate în acest scenariu, înseamnă că trebuie să descoperi de ce pățești asta!

Somnul este împărțit în mai multe etape distincte. Ciclul începe cu o adormire ușoară (NREM 1, cu o durată cuprinsă între 1-5 minute), apoi trece în a doua etapă (NREM 2, între 10-60 de minute), urmează somnul profund (NREM 3, între 20-40 de minute), apoi trece la cea mai intensă etapă, adică somnul REM (10-60 de minute). În ultima etapă, oamenii se trezesc adesea în mod natural, deoarece activitatea creierului crește. Odată ce adorm din nou, ciclul se reia. 

Citește și: De ce vorbim în somn. 3 cauze și sfaturi ca să scapi de acest obicei 

De ce te trezești la aceeași oră  

Ritmul circadian al unei persoane (sau ceasul biologic intern de 24 de ore) are o mare contribuție, deoarece îi transmite corpului când este timpul să adoarmă și tinde să se alinieze cu ciclurile trecute somn-veghe și cu expunerea la lumină pe timpul zilei. 

Așadar, dacă te întrebi de ce te trezești din somn la aceeași oră, respectiv la 2 dimineața sau la 3 ori la 4, acest fenomen se întâmplă, deoarece ciclurile de somn au aceeași lungime, iar tu ai tendința să mergi la culcare la aceeași oră. 

Dacă te trezești o singură dată la 3:00, sunt șanse mari ca în următoarea dimineața să se întâmple același lucru. Aceste treziri pot fi scurte, însă ai suficient să ai timp să te uiți la ceas și să conștientizezi ce indică. 

Vezi și: Coșmarul coșmarurilor: de ce nu poți țipa sau alerga în somn 

Acest obicei afectează sănătatea? 

Potrivit specialistului Peters-Mathewes, trezirea de mai multe ori pe timpul nopții nu afectează sănătatea, cât timp adormirea are loc în aproximativ 5 sau 10 minute.

Totuși, dacă te trezești de mai multe ori într-o singură oră, acest obicei ar putea afecta ciclul și somnul profund. Aceste treziri frecvente pot fi semne ale tulburărilor de somn, cum ar fi apneea sau poliuria nocturnă, două cauze care necesită îngrijiri medicale.  

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe