Gândurile negative te împiedică să adormi? Iată ce poți face!

Vrei să adormi, dar ți-ai amintit de problemele de la locul de muncă sau de o ceartă recentă? Sau poate că viitorul te îngrijorează ori programul încărcat te stresează. Indiferent de sursa temerilor tale, îți spunem ce să faci pentru a adormi mai repede! 

image

Concentrarea asupra lucrurilor stresante din viața ta îți poate crește nivelul de cortizol (care este „hormonul stresului”) sau tensiunea arterială. Concret, când gândurile anxioase te acaparează, corpul tău se află într-o stare de alertă și îți este greu să te relaxezi și să adormi. Totuși, asta nu înseamnă că urmează să ai o noapte albă, deoarece cu ajutorul acestor strategii îți poți liniști mintea, deoarece îți îndepărtează atenția de la stres, fără să îți suprastimuleze creierul. 

Citește și: S-a găsit leacul insomniei? Specialiștii ne recomandă să dormim ca astronauții

1. Notează ce ai de făcut în următoarea zi - Dacă nu poți să adormi din cauza sarcinilor pe care le ai de făcut în următoarea zi, este bine să le notezi pe o foaie. Un studiu realizat în anul 2017 arată că redactarea atribuțiilor reduce anxietatea și te ajută să adormi. Astfel, îi semnalezi creierului că ai un plan sigur și nu vei omite să faci ceva.

2. Gândește-te la lucrurile pentru care ești recunoscător - Recunoștința (chiar și pentru lucrurile mărunte) poate să oprească gândurile negative pe care le ai înainte de culcare, te relaxează și astfel reușești să adormi mai repede. Ajută dacă te gândești la lucrurile pentru care ești recunoscător sau dacă le notezi pe o foaie. De altfel, s-a dovedit că practicarea regulată a recunoștinței îmbunătățește calitatea somnului. Dacă vrei să urmezi calea scrisului, notează câteva lucruri pentru care ești recunoscător într-un jurnal în fiecare seară, înainte de culcare. 

Poate te interesează și acest articol: Cât de mult putem supraviețui fără să dormim. Cum ne afectează lipsa somnului

3. Numărătoarea inversă și scanarea corpului- Se spune că număratoarea inversă, de la 100 la 0, de exemplu, te va ajuta să adormi mai repede. De asemenea, scanarea a fiecărei părți a corpului, începând de la picioare, călcâie, glezne, abdomen etc. te va relaxa mai repede decât ai crede. 

Sursă foto: Shutterstock