Coşmarul coşmarurilor: de ce nu poţi ţipa sau alerga în somn

1 shutterstock 649983631 jpg jpeg

Nu ţi s-a întâmplat doar ţie! Mulţi oameni, atunci când dorm şi visează urât, se află în neputinţa de a se apăra. Este coşmarul din coşmaruri: când eşti atacat de o fiinţă sau o forţă malefică, oricât ai încerca, nu poţi nici fugi, nici striga după ajutor. Picioarele, braţele şi vocea nu te ascultă.

Spaima astfel creată devine atât de puternică încât chiar şi atunci când te trezeşti din somn, pentru câteva momente, simţi că nu te poţi mişca şi nu poţi vorbi.

Paralizia de 20 de minute

Conform psihologilor, sunt motive diferite ce cauzează incapacitatea de a ţipa în timp ce dormi şi în timp ce visezi. Neputinţa de a striga atunci când visezi urât poate fi legată de probleme mentale, de fobii sau de probleme nerezolvate din viaţa ta. Uneori, acestea îşi au rădăcinile în copilărie.

Pe de altă parte, incapacitatea de a ţipa, precum şi de a alerga în timp ce dormi apare doar într-o anumită etapă a somnului, cea numită REM. Somnul are mai multe etape, iar pe măsura ce parcurgi fiecare dintre ele, somnul devine tot mai profund. Din cele trei stadii ale somnului, non-REM, adică stadiul 3, este cel mai profund, după care pătrunzi în somnul REM, etapa în care se formează visele.

Cu excepţia muşchilor de la nivelul ochilor, pe perioada somnului REM nu îţi poţi mişca muşchii, de unde şi numele de REM - rapid eye movement, adică miscare rapidă a ochilor. Această paralizie indusă de creier te împiedică să te răneşti pe tine sau persoana de lângă tine. Majoritatea viselor sunt alerte, implică diverse activităţi potenţial violente, iar dacă organismul nu ţi-ar interzice mişcarea muşchilor, te-ai putea răni serios. Această stare de paralizie musculară este temporară şi poate dura până la 20 de minute.

În timpul stării de paralizie mintea rămâne, totuşi, conştientă. De aceea, unele persoane au reacţii extreme, simţind o senzaţie de asfixiere, de groază, de panică sau de apăsare pe piept, gât şi picioare.

Asemenea stări pot, însă fi evitate. Tot ce trebuie să faci este să eviţi mâncărurile grele seara, în special înainte de culcare. De asemenea, alungă din minte orice gând stresant sau imagini "de groază" venite de la un film violent sau chiar ştiri supărătoare.



Recente

oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
Floricelele de porumb, benefice pentru sanatate  Sursa foto Pixabay food 3060464 1280 jpg