Coşmarul coşmarurilor: de ce nu poţi ţipa sau alerga în somn

1 shutterstock 649983631 jpg jpeg

Nu ţi s-a întâmplat doar ţie! Mulţi oameni, atunci când dorm şi visează urât, se află în neputinţa de a se apăra. Este coşmarul din coşmaruri: când eşti atacat de o fiinţă sau o forţă malefică, oricât ai încerca, nu poţi nici fugi, nici striga după ajutor. Picioarele, braţele şi vocea nu te ascultă.

Spaima astfel creată devine atât de puternică încât chiar şi atunci când te trezeşti din somn, pentru câteva momente, simţi că nu te poţi mişca şi nu poţi vorbi.

Paralizia de 20 de minute

Conform psihologilor, sunt motive diferite ce cauzează incapacitatea de a ţipa în timp ce dormi şi în timp ce visezi. Neputinţa de a striga atunci când visezi urât poate fi legată de probleme mentale, de fobii sau de probleme nerezolvate din viaţa ta. Uneori, acestea îşi au rădăcinile în copilărie.

Pe de altă parte, incapacitatea de a ţipa, precum şi de a alerga în timp ce dormi apare doar într-o anumită etapă a somnului, cea numită REM. Somnul are mai multe etape, iar pe măsura ce parcurgi fiecare dintre ele, somnul devine tot mai profund. Din cele trei stadii ale somnului, non-REM, adică stadiul 3, este cel mai profund, după care pătrunzi în somnul REM, etapa în care se formează visele.

Cu excepţia muşchilor de la nivelul ochilor, pe perioada somnului REM nu îţi poţi mişca muşchii, de unde şi numele de REM - rapid eye movement, adică miscare rapidă a ochilor. Această paralizie indusă de creier te împiedică să te răneşti pe tine sau persoana de lângă tine. Majoritatea viselor sunt alerte, implică diverse activităţi potenţial violente, iar dacă organismul nu ţi-ar interzice mişcarea muşchilor, te-ai putea răni serios. Această stare de paralizie musculară este temporară şi poate dura până la 20 de minute.

În timpul stării de paralizie mintea rămâne, totuşi, conştientă. De aceea, unele persoane au reacţii extreme, simţind o senzaţie de asfixiere, de groază, de panică sau de apăsare pe piept, gât şi picioare.

Asemenea stări pot, însă fi evitate. Tot ce trebuie să faci este să eviţi mâncărurile grele seara, în special înainte de culcare. De asemenea, alungă din minte orice gând stresant sau imagini "de groază" venite de la un film violent sau chiar ştiri supărătoare.