De ce vorbim în somn. 3 cauze şi sfaturi ca să scapi de obicei

de ce transpiri când dormi jpeg

Probabil că ţi-ai pus de multe ori întrebarea de ce vorbim în somn. În acest articol îţi arătăm care sunt cauzele şi cum să scapi de acest obicei.

În mod normal,pe timpul nopţii,organismul îşi reface rezervele de energie şi ia o pauză de la activităţile din timpul zilei. De aceea,e neobişnuit să vorbeşti în timpul ce dormi. Fie că sunt sunete fără sens,fie adevărate discursuri bine închegate,însoţite de răspunsuri la întrebările celorlalţi sau simple monologuri,ocazionale sau frecvente,medicii reunesc aceste tulburări sub numele de somnilocvie.

De ce vorbim în somn - Cauze:

1. Eşti foarte stresată

Somnilocvia poate fi ereditară sau apare în urma unor situaţii neaşteptate şi dificile care suprasolicită psihicul şi atunci corpul se eliberează de stres în timpul somnului. Mulţi dintre cei care vorbesc în timp ce dorm nu-şi amintesc nimic din ce au spus,însă există şi cazuri în care ştiu parţial ce au vorbit sau chiar pot reproduce întreaga conversaţie.

2. De ce vorbim în somn - Ai emoţii

Înainte să dormi,ai repetat pentru un examen sau te-ai certat în gând cu cineva? Este posibil ca în timpul somnului să reproduci cu voce tare ceea ce ai învăţat sau să te imaginezi deja în faţa persoanei respective şi să-ţi faci auzite gândurile. Când nu te odihneşti suficient sau când un eveniment ce urmează să aibă loc îţi dă mari bătăi de cap,creierul este atât de încărcat încât rămâne „agăţat“ în procesul respectiv.

3. Te influenţează ce se întâmplă peste zi

E posibil ca noaptea să spui lucruri pe care în mod conştient nu le-ai putea zice. De exemplu,dacă ai văzut un lucru care te-a marcat sau pe care ţi-e frică să-l împărtăşeşti,în timp ce dormim îl poţi exprima verbal,astfel încât să nu-ţi mai apese pe conştiinţă sau pur şi simplu să nu-l mai ţii doar pentru tine.

Când vine vorba despre de ce vorbim în somn, e important să ştii că la fel de mult te pot influenţa şi programele de la televizor,lecturile sau melodiile de dinainte de somn.

De ce vorbim în somn şi cum scapi de acest obicei    

Printre cauzele care determină apariţia somnilocviei se numără mesele de seară care cad greu la stomac,consumul de substanţe excitante înainte de culcare,cum ar fi cafeaua,băuturile carbogazoase sau ceaiul verde,alcoolul şi anumite medicamente,insomnia sau privarea conştientă a organismului de odihnă, anxietatea, febra şi depresia. Pentru a scăpa de acest obicei,ai nevoie de ore fixe de culcare şi de trezire,odihnă din plin,cel puţin şapte ore de somn pe noapte,care pot să varieze în funcţie de activităţile din timpul zilei,muzică relaxantă înainte de a închide ochii etc.

La nevoie,se poate trata

În cele mai multe din cazuri,vorbitul în somn nu necesită tratament. Totuşi,în anumite situaţii,somnilocvia frecventă poate fi ameliorată sau chiar vindecată cu ajutorul medicamentelor şi al psihoterapiei,deoarece poate să apară ca urmare a unor probleme medicale,în general tulburări psihice,care pot afecta calitatea somnului.

De ce vorbim în somn şi care sunt etapele somnului

În timp ce dormi,corpul trece prin mai multe stadii de somn,care pot să varieze ca timp,în funcţie de activităţile depuse şi de gradul de relaxare al organismului. Somnul uşor (non-REM) durează de obicei cel mai mult,activitatea creierului fiind redusă,în contrast cu cea din restul corpului. În această etapă se eliberează hormoni în sânge şi au loc procesele de reparaţie ale organismului după efortul depus. Somnul adânc (REM sau somn paradoxal),în care apar visele,este caracterizat de schimbări fiziologice,cum ar fi respiraţia accelerată,activitatea cerebrală ridicată,mişcări oculare rapide sub pleoapele închiseetc. Mersul,vorbitul sau gesticularea în somn sunt tulburări de comportament care se desfăşoară în perioada de somn REM. Adulţii petrec în medie 80% din timpul în faza de somn non-REM şi aproximativ 20% în somnul REM.



Recente

mașină  foto   Shutterstock jpg
copil speriat  foto   Shutterstock jpg
Dannii Minogue  Instagram jpg
Sophie Turner și Joe Jonas  foto   Shutterstock jpg
Rumer Willis  foto   Shutterstock jpg
Regina Camilla a Marii Britanii jpg
Christina Applegate jpg
Shania Twain, Jon Bon Jovi  foto   Shutterstock jpg
Celebritati  jpg
Whitney Houston  foto   Shutterstock jpg
Meghan Markle si fiica ei  jpg
Olivia Munn și John Mulaney  foto   Shutterstock jpg
Madonna  jpg
să vorbim de vorbă   Oana & Ion jpg
Cindy Crawford  Shutterstock jpg
respiratie pe gura jpg
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie și copiii ei  foto   Shutterstock jpg
Britney Spears  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  Instagram jpg