Alpacalele sunt de dimensiuni mai mici decât lamele, dar dau mai multă lână, una fină şi într-un singur strat. Lama are un strat exterior aspru sub care se află unul subţire şi fin. Sunt două rase de alpaca, Huacayas şi Suri. Cele dintâi au lână densă şi scurtă, în timp ce a celor din urmă este mai mătăsoasă. Suri vor produce şi 2,5 kg de lână, iar Huacaya până la 3,5 kg de lână. Iată de ce ar putea fi şi nişte animale de companie ideale într-o mică gospodărie sau la fermă!

Este ideală pentru gospodăriile mici, cu copii

Animale uşor de îngrijit, alpacalele pot fi crescute şi ca animale de companie. În general, sunt rezistente la boli şi prosperă în orice condiţii meteo imaginabile. Sunt potrivite şi pentru familiile cu copii. Aproape întotdeauna naşte în timpul zilei, ceea ce este o experienţă inedită pentru cei mici. Fiind animale blânde, sunt ideale pentru cei care locuiesc la curte. În plus, pot să trăiască între 15 şi 25 de ani, deci mult mai mult decât un hamster sau un boboc de raţă.

Lâna de alpaca, de 7 ori mai caldă decât cea de oaie

Un alt avantaj pentru cei care vor să ţină în gospodărie o alpaca este lâna pe care o produc. E uşoară, mai puţin groasă decât aceea de oaie şi cunoscută pentru moliciunea şi căldura sa. De fapt, lâna de alpaca este de şapte ori mai caldă decât lâna de oaie şi mai moale decât caşmirul. Ca urmare, firele de tricotat din alpaca sunt foarte căutate. Alpacalele au şi o gamă de culori mare, perfecte pentru cei care doresc să utilizeze fibre naturale, lipsite de coloranţi chimici. Sunt ecologice, nu au copite, iar pentru aceia care doresc să ţină alpaca pentru lână, sunt potriviţi doi – trei masculi castraţi. Deoarece alpacalele sunt animale de turmă, trebuie să aibă compania altor alpacale.

Ştiai că...

...alpacalele pot fi folosite şi pentru pază? Vor ţine prădătorii, lupii ori vulpile departe de oi, pui de găină, raţă sau alte vietăţi din gospodărie.

Cât te costă hrana pentru ea