Umiditatea crescută din casă poate duce la o serie de probleme precum condensul,apariţia mucegaiului,deformarea pieselor de mobilier,aer irespirabil,deformarea uşilor sau a parchetului,pătarea perdelelor şi a draperiilor. Acestea sunt cele mai clare semne că umiditatea a trecut de nivelul optim de 50-60%. Umiditatea este dăunătoare şi pentru sănătate,însă. De aceea,este bine să sesizezi din timp acest lucru şi să iei măsurile corespunzătoare.

Dacă te întrebi cât trebuie să fie umiditatea în casă e bine să ştii că pentru a putea măsura exact nivelul de vapori din aer ai nevoie de un higrometru (pe piaţă se găsesc cu ceas şi termometru digital încorporat şi costă în jur de 150 de lei). Se pot comanda de pe Internet sau din magazinele specializate cu produse pentru renovarea,construirea şi amenajarea casei şi grădinii.


Cât trebuie să fie umiditatea în casă - Tabletele dezumidificatoare sunt eficiente

Cele mai bune metode pentru a menţine un echilibru în ceea ce priveşte umiditatea aerului sunt tabletele sau cristalele din săruri de clorură de calciu. Mai pot ajuta şi izolarea pe exterior a pereţilor,aerisirea frecventă a încăperilor şi încălzirea lor,montarea sistemelor de ventilaţie în bucătărie (hotă) şi baie şi depozitarea ghivecelor cu flori doar în balcon (de obicei,plantele menţin umezeala în spaţiile în care sunt depozitate). În funcţie de dimensiunea camerelor optează pentru dezumidificatoare termoelectrice (pentru spaţii mici) sau cu compresor,pentru camere mari.

Umezeala în exces duce la probleme respiratorii

Aerul umed în exces poate duce în timp la numeroase probleme de sănătate. Printre acestea,specialiştii amintesc alergiile,astmul,artrita,reumatismul,dar şi durerile musculare şi inflamaţiile articulaţiilor. Pe de altă parte,nici nivelul scăzut de umiditate al locuinţei nu este benefic pentru organism.

Cât trebuie să fie umiditatea în casă - În cazul în care umiditatea este scăzută (cu 20-30%) pot interveni probleme de sănătate ca:scăderea rezistenţei în faţa infecţiilor respiratorii şi durerile de gât. De aceea,este bine să foloseşti un umidificator special,care să purifice aerul.

Cât trebuie să fie umiditatea în casă - Aparatul permite reglarea automată

În general dezumidificatoarele funcţionează după un principiu eficient. După ce a trecut printr-un sistem de condensare,aerul este tras cu ajutorul unui ventilator. Treptat,aparatul care echilibrează nivelul de umiditate din aer transformă vaporii în apă şi o colectează într-un recipient cu sistem de supraplin (se va opri automat după ce se va umple complet). Dezumidificatoarele mai au şi un umidistat,adică un dispozitiv care măsoară permanent nivelul de umiditate din aer. Modelele mai performante au încorporat şi un sistem pentru împrospătarea şi parfumarea aerului.