Ce înseamnă când visezi că eşti în cădere? Explicaţia inedită oferită de somnolog

2 shutterstock 1979142866 jpg jpeg

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă când cazi în vis? La nivel fizic şi psihic se petrec lucruri la care poate nu te-ai fi gândit.

Mulţi experiemntează senzaţia de ameţeală şi de cădere în timpul visului. Dacă şi ţie ţi s-a întâmplat, ai observat, desigur, că trăirea este destul de bizară şi dificil de uitat. Din fericire, există cel puţin o explicaţie despre ce se întâmplă când cazi în vis, iar somnologul Michael Breus o oferit detalii surprinzătoare.

Te-ai aşezat în pat, după o zi plină şi tot ce vrei este să te odihneşti, să-ţi încarci bateriile. Imediat ce ai închis pleoapele, simţi că îţi pierzi echilibrul şi te ia o stare uşoară de greaţă, inexplicabilă, urmată de un sentiment de neputinţă. Când cazi în vis, corpul şi subconştientul intră într-un fel de şoc ce generează convulsii. Nu e chiar un început bun pentru un somn odihnitor, binemeritat, nu? Atunci care este explicaţia pentru când cazi în vis?

Expertul în somnologie spune că nu ar trebui să intri în panică din cauza spasmelor care apar involuntar, la nivelul braţelor, picioarelor şi, de fapt, în tot corpul. Deşi sunt des întâlnite când cazi în vis, ele nu sunt periculoase pentru sănătate.

Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de ce apare această senzaţie, dar au câteva ipoteze demne de luat în calcul. „Principala teorie este că sistemul nervos face bruc trecerea spre starea de repaus“, spune Michael Breus. În timp ce corpul se relaxează, ritmul cardiac încetineşte, temperatura corpului scade, iar tonusul muşchilor îşi modifică starea, intrând în repaus.

Altă teorie care explică ce se întâmplă când cazi în vis

Breus spune că, de regulă, creierul adoarme înaintea trupului şi ajunge să „înţeleagă“ greşit activitatea de relaxare a muşchilor. Mai precis, el interpretează mişcările ca fiind cele ale unei căderi în gol. Aceasta mai adaugă că lipsa orelor de somn favorizează apariţia acestui fenomen. „Am întâlnit această problemă de somn la pacienţii mei, în special la cei care suferă de privarea de somn“, spune Breus. Cu cât ai un deficit mai mare de ore de somn, cu atât creierul tău adoarme mai repede şi produce aceste senzaţii stranii.

@shutterstock



Recente

Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg
shutterstock 13153519 jpg
Meghan Fox  foto   Instagram, Shutterstock jpg
Cher  foto   Shutterstock jpg
Patsy Cline  Instagram jpg
2 zodii aduc noroc nesperat pe 11 noiembrie  Sursa foto shutterstock 2383712767 jpg