Zaharurile sunt carbohidraţi, combustibil pentru organism. Există zaharuri rapide (zaharoza, fructoza, glucoza), care eliberează imediat energie în corp, şi glucide lente (amidonul), cu absorbţie treptată.  

Zahărul nu trebuie să fie consumat în cantităţi mai mari de 25 g zilnic, echivalentul a 6 linguriţe. La cei care mănâncă însă zilnic produse procesate, consumul de zahăr ajuge şi la 50 g. Astfel, 1 doză de băutură carbogazoasă poate conţine şi 10 linguriţe de zahăr, iar 1 lingură de ketchup are în jur de 4 g de zahăr.

 

5 efecte nefaste dovedite ale excesului de zahăr

  1. Favorizează rezistenţa la insulină. Zaharoza sau zahărul rafinat consumat în cantităţi mari determină pancreasul să secrete mai multă insulină cu scopul de a transporta glucoza în celule. „Hiperglicemia are un efect negativ asupra secreţiei de insulină şi a acţiunii sale, jucând un rol central în patogenia deficienţei betacelulare şi a insulinorezistenţei”, se arată în cartea „Cum să trăim mai mult şi mai bine”. Iar rezistenţa la insulină este asociată cu diabetul zaharat de tip 2 şi cu obezitatea.
  2. Induce dezechilibre ale vitaminelor şi mineralelor. Un exces de zahăr poate scădea aborbţia cuprului şi a cromului, crescând necesarul de vitamina B1.
  3. Creşte nivelul trigliceridelor. Dulciurile şi, în general, alimentele cu indice glicemic ridicat, au un impact nefast asupra trigliceridelor.
  4. Duce la apariţia obezităţii, care, la rândul ei, este factor de risc pentru apariţia cancerului şi a altor probleme de sănătate.
  5. Atacă dinţii. Bacteriile din gură „adoră” zahărul. Flora bacteriană din cavitatea bucală consumă zahărul pentru a produce acizi ce deteriorează dinţii, ceea ce are ca efect producerea cariilor. 

 

Ce poţi face pentru a consuma mai puţin zahăr

Evită să consumi băuturi carbogazoaze, sursă importantă de zahăr. Redu cantitatea de zahăr pe care o adaugi în cafea, astfel încât să ajungi să o consumi fără zahăr. Înlocuieşte prăjiturile şi zahărul din comerţ cu fructe (inclusiv uscate) sau compoturi făcute în casă. Fii atentă şi la zahărul ascuns din produse precum muştarul, iaurturile cu arome, sosurile pentru paste şi supele la plic.