Ce trebuie să ştie o viitoare mămică despre sarcină? De vorbă cu dr. Anca Panaitescu

1 dr anca panaitescu jpg jpeg

Ai aflat vestea cea mare, iar asta te bucură nespus! Poate îţi imaginezi deja viaţa alături de primul bebe, însă până atunci vei învăţa cum să ai grijă de tine şi de evoluţia sarcinii tale.

În acest caz, dr. Anca Panaitescu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Clinic Filantropia şi conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”  din Bucureşti, explică ce aspecte importante este nevoie să ai în vedere.

Fiecare femeie şi fiecare sarcină sunt diferite. Bebeluşul se dezvoltă armonios indiferent de ritmul de creştere în greutate a mamei?

La cele mai multe dintre femei, sarcina este un proces fiziologic, normal, care se desfăşoară bine, în mod firesc. O dietă sănătoasă şi variată ajută şi mama şi fătul, sprijinind evoluţia normală. Nu este necesar ca mama să mănânce pentru doi, dar nu trebuie nici să se înfometeze de teama de a nu se îngrăşa excesiv. Câştigul ponderal în sarcină depinde de greutatea mamei înaintea sarcinii – pentru persoanele cu o greutate normală la începutul sarcinii este recomandat să fie în jur de 12 kg, pentru cele obeze mai puţin, iar pentru cele subponderale mai mult. 

Bebeluşului i se poate întâmpla ceva dacă mama stagnează în greutate?

Feţii au potenţialul lor de creştere determinat genetic şi susţinut de funcţia placentei care nu este în controlul mamei. Stagnarea în greutate a mamei timp de câteva săptămâni nu pune probleme asupra creşterii fetale, dar e recomandabil să fie discutată cu medicul. 

Ce ar trebui să consume o gravidă în trimestrele de sarcină?

Se exclud de la început, din discuţie, fumatul şi alcoolul sau consumul de droguri. O dietă sănătoasă variată este recomandată. Important de menţionat, în legatură cu produsele de origine animală (carne, ouă, lactate), este că acestea trebuie preparate termic în mod corespunzător. A se evita, pe durata sarcinii, carnea în sânge sau crudă, ouăle crude, ca de exemplu în maioneză, sau laptele nepasteurizat. Aceste alimente, în cazuri rare, pot fi contaminate cu bacterii sau paraziţi care pot afecta sarcina. Una din teoriile care încearcă să explice evolutiv prezenţa greţurilor în trimestrul 1 de sarcină sugerează că apariţia acestor greţuri ar avea rol protector pentru a determina gravida să nu mănânce tocmai acele alimente potenţial nocive!  

Cum poate o viitoare mămică să diferenţieze durerile normale de cele alarmante? 

Ca şi regulă de bază, durerile abdominale, mai ales cele persistente, trebuie discutate cu medicul curant sau evaluate la spital. Există totuşi anumite dureri care sunt frecvente la femeia gravidă şi care pot face parte din apanajul obişnuit al sarcinii – aici sunt incluse durerile de durată scurtă, în lateralele abdomenului, iniţiate mai ales de mişcări bruşte şi care trec imediat. Contracţiile uterine nedureroase, resimţite de gravidă, mai ales în trimestrele 2 şi 3 pot fi de asemenea normale dacă sunt de intensitate şi durată scăzute. Durerile persistente care cresc în intensitate, au caracter de contracţie şi durată îndelungată, se asociază cu sângerare vaginală, cu pierdere de lichid amniotic, cu diminuarea mişcărilor fetale sau cu modificarea stării generale a gravidei, toate acestea impun prezentarea de urgenţă la spital. 

Ce presupun controalele de rutină pentru o gravidă? 

În primul trimestru de sarcină, se fac analize de sânge care includ evaluarea componentelor sângelui, grupa de sânge şi Rh-ul, funcţia ficatului, a rinichilor, a glandei tiroide, sumarul de urină, analize pentru infecţii, cum ar fi hepatitele. Aceste analize se repetă în funcţie de indicaţiile medicului. Foarte importante sunt cele trei ecografii detaliate pentru evaluarea fătului. 

Acestea se fac astfel: 

  • Prima ecografie între 11 şi 13 săptămâni de sarcină – are ca scop evaluarea riscului de sindrom Down şi alte anomalii cromozomiale, dar şi verificarea structurilor de bază ale fătului. Se poate adăuga evaluarea riscului de preeclampsie (tensiune arterială crescută, apărută mai târziu în sarcină) şi se poate iniţia prevenţia acestei complicaţii cu aspirină.
  • A două ecografie se efectuează în jur de 20-22 de săptămâni de sarcină – are ca scop verificarea structurilor fetale (se vizualizează componentele organelor şi sistemelor), dar şi evaluarea poziţiei placentei, a lichidului amniotic, a lungimii colului uterin (util pentru aprecierea riscului de a naşte prematur) şi curgerea sângelui în arterele uterine (vasele care duc sânge de la mamă spre placentă).
  • A treia ecografie – în trimestrul al treilea – are ca scop evaluarea creşterii corespunzătoare a fătului, a curgerii sângelui către făt şi în organele fetale (creier), a lichidului amniotic, a poziţiei placentei, dar şi a fătului. Tot acum se verifică unele structuri care continuă să se dezvolte – creierul, rinichii etc.   

La sfârşitul sarcinii, în jurul săptămânilor 35-36, se efectuează evaluarea pentru prezenţa streptococului de grup B din secreţie vaginală.

Dar pentru o viitoare mămică de gemeni/tripleţi?

Sarcinile cu gemeni şi tripleţi sunt foarte frumoase, însă sunt sarcini cu risc crescut. Monitorizarea trebuie individualizată pe caz şi făcută în centre specializate. Spre exemplu, un tip de sarcini gemelare este acela în care feţii sunt identici, spre deosebire de cele cu feţi diferiţi. Sarcinile cu feţi identici trebuie monitorizate foarte atent din cauza unor riscuri de complicaţii legate de distribuţia sângelui între cei doi gemeni. Toate sarcinile cu gemeni/tripleţi au un risc mai mare decât sarcinile unice de a se naşte prematur, de aceea, pentru cuplurile care au astfel de sarcini, urmărirea se face ideal în spitale care sunt pregătite să primească şi copii născuţi prematur.

Cât de benefice sunt exerciţiile fizice în perioada de sarcină? 

Mişcarea este benefică în sarcină, mai ales dacă gravida era activă şi anterior. Mersul pe jos, unele exerciţii speciale pentru gravide sau înotul sunt chiar recomandate. 

Ce ar trebui să ştie o gravidă care va naşte în această perioadă, post-pandemie?

Din păcate, pandemia nu s-a terminat, iar riscul infecţiei cu noul coronavirus există. Este important ca viitoarea mămică să se protejeze conform indicaţiilor în vigoare, inclusiv purtatul măştii în spaţii închise, spălatul pe mâini cât mai des şi evitarea contactului cu persoane potenţial infectate. 



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg