Ce vom mânca în viitor. Listă cu alimente pe care cel mai probabil le vom consuma frecvent

1 shutterstock 560866171 jpg jpeg

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) prezice că până în anii 2070, vor mai exista aproape 11 milioane de oameni pe planetă. Între timp, mulţi vor suferi din pricina hranei insuficiente, iar cazurile de malnutriţie se vor înmulţi. Ce se poate face pentru a fi asigurată hrana pentru toată lumea?

Cu toate că schimbările se petrec cu repeziciune, îmbunătăţirile pe acest plan se pun în practică lent şi sunt parcă inexistente. Potrivit Global Footprint Network, folosim, în prezent, resursele naturii de 1,75 de ori mai repede decât se pot regenera ecosistemele planetei. În acest context, ce vom mânca în viitor şi de unde ne vom putea procura alimentele?

În februarie 2018, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat asupra numărului de 1,9 miliarde de adulţi supraponderali sau obezi din întreaga lume. Subnutriţia - un dezechilibru în energia necesară pentru menţinerea corpului uman - este legată de 45% din decesele copiilor sub cinci ani. La nivel global, una din nouă persoane suferă de foame. Din păcate, găsirea unui punct de mijloc între prea mult şi insuficient nu se regăseşte în planurile din viitorul nostru imediat. Însă tot mai multe surse iau în calcul următoarele alternative de mâncare pentru viitor.

Mâncare scoasă la imprimantă

Imprimantele 3D fac deja minuni în ceea ce priveşte menţinerea sănătăţii (proteze personalizate, piele sintetică pentru tratarea arsurilor severe etc.). Iar mâncarea nu este departe de a fi scoasă la imprimantă - deja este posibil să tipăreşti câteva preparate simple.

În caz că nu ştiai, NASA lucrează de câţiva ani la această tehnologie, în vederea economisirii de timp şi spaţiu pentru viitoarele misiuni pe Marte.

Carnea in vitro

Primul burger preparat din carne cultivată într-un laborator a fost mâncat în Londra, în anul 2013. Cât a costat? Sute de mii de euro, iar preţul a reflectat în mod clar costul cercetării. Astăzi, datorită progreselor în cultivarea celulelor musculare sintetice, acest cost este mult mai mic. Este posibil ca, în doar câţiva ani, să cultivăm carne şi să nu mai trebuiască să fie sacrificate animalele. Această tehnologie ar putea duce, de asemenea, la o reducere semnificativă a consumului de energie (cu până la 96% mai puţină apă), a utilizării terenurilor (până la 99%) şi a emisiilor de gaze cu efect de seră (până la 96%). Aroma rămâne de perfecţionat, dar oamenii de ştiinţă lucrează în prezent la îmbunătăţiri.

Insecte

Insectele reprezintă de zeci de ani una dintre cele mai bune soluţii pentru combaterea foametei mondiale. În timp ce eforturile educaţionale şi de marketing se unesc, produsele pe bază de insecte încep să apară şi în alimentaţia autohtonă. Fier, zinc, vitamina B12 ... beneficiile nutriţionale ale insectelor au fost deja dovedite. Cum pot fi consumate insectele? Sub formă de pulbere, în batoane energizante, dulciuri, adăugate în smoothie-uri.

Peşte sintetic

Experţii NASA au recreat deja fileuri de peşte folosind ţesut muscular şi ser bovin. Astăzi, companii precum New Wave Foods recreează creveţi din alge roşii. În cât timp crezi că vor ajunge să facă sushi fals?

Alge

Ce au mai mult calciu decât laptele, mai mult potasiu decât o banană, mai mult fier decât carnea de vită, o aromă sărată şi (uneori) o textură crocantă? Algele, ai ghicit! Acestea ar putea ajuta la combaterea malnutriţiei. Este doar o chestiune de integrare a ingredientului în rutina noastră zilnică. Unii prezic că obişnuinţa cu consumul de alimente bogate în proteine, uşor de cultivat este pur şi simplu iminentă.

@shutterstock



Recente

Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg
shutterstock 13153519 jpg
Meghan Fox  foto   Instagram, Shutterstock jpg
Cher  foto   Shutterstock jpg
Patsy Cline  Instagram jpg
2 zodii aduc noroc nesperat pe 11 noiembrie  Sursa foto shutterstock 2383712767 jpg