Cu toate că schimbările se petrec cu repeziciune, îmbunătăţirile pe acest plan se pun în practică lent şi sunt parcă inexistente. Potrivit Global Footprint Network, folosim, în prezent, resursele naturii de 1,75 de ori mai repede decât se pot regenera ecosistemele planetei. În acest context, ce vom mânca în viitor şi de unde ne vom putea procura alimentele?

În februarie 2018, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat asupra numărului de 1,9 miliarde de adulţi supraponderali sau obezi din întreaga lume. Subnutriţia - un dezechilibru în energia necesară pentru menţinerea corpului uman - este legată de 45% din decesele copiilor sub cinci ani. La nivel global, una din nouă persoane suferă de foame. Din păcate, găsirea unui punct de mijloc între prea mult şi insuficient nu se regăseşte în planurile din viitorul nostru imediat. Însă tot mai multe surse iau în calcul următoarele alternative de mâncare pentru viitor.

Mâncare scoasă la imprimantă

Imprimantele 3D fac deja minuni în ceea ce priveşte menţinerea sănătăţii (proteze personalizate, piele sintetică pentru tratarea arsurilor severe etc.). Iar mâncarea nu este departe de a fi scoasă la imprimantă - deja este posibil să tipăreşti câteva preparate simple.

În caz că nu ştiai, NASA lucrează de câţiva ani la această tehnologie, în vederea economisirii de timp şi spaţiu pentru viitoarele misiuni pe Marte.