Cea mai simplă reţetă pentru cozonacii de Crăciun. Se topesc în gură

1 cozonac reteta simpla jpg jpeg

Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar mirosul de cozonac este unul dintre semnele că sărbătorile de iarnă aduc bucurie şi bună dispoziţie, alaturi de cei dragi. Nimic nu este mai plăcut decât să guşti dintr-un cozonac pufos, făcut dintr-o reţetă simplă, ca la mama acasă.

Ingrediente pentru cozonac:

– 1 kg de făină

– 300 de grame de zahăr

– 5 ouă potrivite

– jumătate de pachet de unt cu grăsime de 80%

– 200 de ml de lapte

– 5 linguri deulei

– 4 linguri de cacao

– 400 de grame de nucă

– coaja de la o lămâie

– 1 esenţă de rom

– 2 portocale

– 42 de grame de drojdie proaspătă

– zahăr pudrăpentru ornat

Citeşte şi: Paula Chirilă a dezvăluit cum a reuşit să slăbească 15 kilograme în două luni

Mod de preparare

Se cerne făina bine şi se pune într-un castron mai mare sau lighean. Apoi, în mijloc se face o gaură, unde se pune drojdia, iar peste ea un pic de lapte cald şi 2 linguri de zahăr.

Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Când drojdia începe să facă bule, se pun gălbenuşurile şi jumătate din cantitatea de zahăr.

Cealaltă cantitate de zahăr se bate bine cu albuşurile, se amestecă cu cacao şi nuca. Aceasta este umplutura.

După aceea, se adaugă peste aluat, laptele cald, uleiul, untul topit călduţ, apoi se încorporează toate în făină, până se obţine un aluat nelipicios şi elastic. Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie sau cu folie şi se ţine timp de o oră la cald, scrieretete.live

Înainte de prelucrarea aluatului, se ung mâinile cu ulei, apoi se împarte aluatul crescut în 4 părţi egale, din care se formează sfere.

Citeşte şi: Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci două ouă zilnic. Vei începe să slăbeşti instant

Fiecare sferă se întinde frumos cu ajutorul unui sucitor, se întinde din umplutura de nuci, în care se mai pot pune stafide sau alte ingrediente, după gust. Se rulează şi se răsucesc, cât să se formeze un cozonac.

În acest moment, se ung tăvile de cozonaci cu ulei, se presară cu făinp, se adaugă şi cozonacii, apoi se mai lasă la crescut încă o oră. Înainte de a-i băga la cuptor, se încinge bine, se ung cozonacii cu un ou bătut şi se lasă până se rumenesc frumos, între 35 şi 50 de minute, în funcţie de cuptor.

După ce s-au copt, se scot din formă şi se presară zahăr pudră deasupra. Cine doreşte, se pot orna cu nuci. Sunt la fel debuni, fără prea multă muncă.

Poftă bună!



Recente

shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg