Hameiul, de ajutor în anxietate

Gânduri negre, agitaţie, insomnie? Dacă anxietatea îţi afectează viaţa personală şi profesională, foloseşte remedii din trusa verde. Prepară o infuzie din conuri de hamei: ai nevoie de 30 g de conuri peste care torni 1 litru de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 10-15 minute, apoi strecoară şi bea 2 căni pe zi. Efecte similare au şi infuzia de sulfină - 20 g de plantă la un litru de apă clocotită, în cură de 3 căni pe zi.

Măghiranul, remediu pentru durerile de cap

Infuzia de măghiran este un bun remediu contra durerilor de cap, inclusiv în cazul celor însoţite de senzaţia de greaţă, de fotofobie sau de vărsături. Ceaiul se obţine din 1-2 linguriţe de plantă la 300 de ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 8-10 minute, strecoară şi bea 2 căni pe zi, după mesele principale.

Bine de ştiut!

Efect calmant în caz de dureri de cap îl are şi tinctura de valeriană: se obţine din 20 g de plantă care se lasă la macerat 8 zile în 100 de ml de alcool dublu rafinat, după care se iau de 3 ori pe zi câte 15-20 de picături în puţină apă.

Sunătoarea, de ajutor în stările depresive

Tulburările depresive se pot trata cu preparate din plante. Una dintre acestea este sunătoarea. Pregăteşte o infuzie de flori şi frunze, mai exact 2 linguriţe de plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 10-15 minute, strecoară şi bea 2-3 căni pe zi, după mesele principale.

Dacă, pe lângă stările de depresie, suferi şi de insomnie, foloseşte remedii cu talpa gâştii şi flori de tei (în părţi egale). Infuzia se obţine dintr-o lingură de amestec de plante la 300 ml de apă clocotită. Lasă cana acoperită 8-10 minute şi bea cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Pelinul alungă angoasa

Cunoscute în termeni medicali sub numele de angoasă, stările de nelinişte completează lista afecţiunilor sistemului nervos ce se pot ameliora cu ajutorul remediilor din plante. Prepară o infuzie din următorul amestec de plante: 25 g de pelin, 25 g de talpa gâştii, 10 g de flori de arnică, 20 g de vinariţă şi 20 g de flori şi frunze de păducel. Pune 2 linguriţe la o cană de apă fierbinte, lasă vasul acoperit 10-15 minute, strecoară şi bea prima cană în timpul zilei, iar cea de-a doua seara, înainte de culcare.

Sfat CPF

În caz de angoasă, aduce alinare tratamentul cu tinctură de angelică. Se prepară prin macerarea a 15 g de rădăcini în 100 ml de alcool de 70º, timp de 8 zile. Pune 20 de picături în puţină apă şi bea cu 10 minute înaintea mesei de prânz.