Chirurg plastician: „Chirurgia plastică îmbunătăţeşte zona problematică a corpului, dar nu-ţi va salva relaţia!“

1 shutterstock 164468366 jpg jpeg

Multe femei se uită zilnic în oglindă cu dorinţa de a corecta ceva la aspectul lor: buze mai cărnoase, sâni mai mari sau poate un nas mai mic. Operaţiile estetice pot aduce schimbări majore în viaţa pacientului, crescându-i încrederea în sine. Şi, chiar dacă îmbunătăţesc aspectul fizic, nu pot corecta problemele de natură sentimentală, de aceea o decizie în acest sens trebuie bine cântărită. Chirurgul plastician Sinan Öztürk, de la Spitalul Universitar Istinye din Istanbul, vorbeşte într-un interviu pentru „Click! pentru femei“ despre provocările meseriei sale.

Click! pentru femei: De ce aţi ales această specialitate? Care sunt provocările chirurgiei plastice?

Sinan Öztürk (Foto 1 galerie): Deşi chirurgia plastică este principalul domeniu de activitate al unui medic estetician, acesta are şansa să înfăptuiască şi operaţii ce ţin de alte specialităţi: poate efectua corectarea anomaliilor congenitale, repararea sechelelor arsurilor sau repararea mâinilor. O ramură care are rezultate chirurgicale imediate şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor săi este un domeniu care oferă o satisfacţie  profesională incredibilă.

Care sunt cele mai solicitate intervenţii estetice? Ne puteţi spune pe grupe de vârstă: 20-35, 35-45, 45-55?

Rinoplastia (modificarea sau reconstrucţia nasului – n.r.) şi mărirea sânilor la femei între 20 şi 30 de ani, rinoplastia la bărbaţi între 20 şi 30 de ani. Liftingul sânilor la femeile din categoria de vârstă 35-45 şi liposucţia pentru bărbaţii din aceeaşi categorie de vârstă. Iar pacienţii din categoria 45-55 de ani solicită cel mai mult liftingul.

Există un interval de vârstă perfect pentru a face operaţii estetice? Când apar riscurile?

Starea generală de sănătate este un criteriu mai important decât vârsta. Am avut un pacient de 75 de ani care, a doua zi după o intervenţie, a părăsit spitalul alergând. Deci starea de sănătate şi condiţia fizică sunt definitorii.

Care este raportul pacienţilor femei şi al celor bărbaţi?

Avem câte un pacient de sex masculin pentru fiecare trei pacienţi de sex feminin. 

Mastectomia (intervenţia de îndepărtare a unuia sau a ambilor sâni, efectuată de obicei la bolnavele de cancer – n.r.) este un traumatism pentru o femeie. Ce înseamnă un implant mamar pentru o pacientă care a trăit o astfel de traumă? Cum se schimbă viaţa ei după ce are o nouă şansă la normalitate şi feminitate?

Am făcut cercetări pe acest subiect în anii studenţiei, aşa că e foarte interesant să primesc această întrebare. Atunci când luptă împotriva cancerului, bolnavele nu sunt foarte interesate de aspectul estetic, vor doar să învingă boala. Cu toate acestea, femeile care au câştigat această luptă se simt mai puternice şi îşi doresc din nou un aspect fizic normal al sânului. La acest grup de pacienţi, este posibil să se obţină o imagine apropiată de cea naturală, prin implant şi injecţie de grăsime.

Cum se schimbă viaţa unei persoane care suferă una sau mai multe proceduri estetice?

Primul lucru care se schimbă este încrederea în sine. Privesc altfel viaţa, se simt mult mai siguri pe ei la serviciu şi mult mai confortabil în familie şi în cercul de prieteni. Unele intervenţii estetice au chiar rolul de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului. De exemplu, reducerea sânilor, prin care pacienta reuşeşte să scape de durerile de spate şi de gât şi poate duce la un trai mult mai activ.

Care a fost recordul de operaţii deţinut de un pacient? Când credeţi că e cazul ca un pacient să se oprească?

Un pacient care a suferit 13 operaţii la nas. Primele două - trei au fost din motive estetice, următoarele au fost intervenţii corectoare, deoarece nasul său era deformat. Nu le spun pacienţilor un număr la care să se oprească, îi sfătuiesc să facă doar acele intervenţii care le vor îmbunătăţi viaţa socială şi le vor creşte respectul de sine. Aceasta este limita, după aceea pot apărea probleme medicale.

Cum consiliaţi o pacientă încăpăţânată? Să zicem că i s-ar potrivi o anumită mărime de implant, dar doreşte cu totul altceva. Dacă nu reuşiţi s-o convingeţi, faceţi totuşi intervenţia?

Le explicăm clar pacienţilor dezavantajele medicale. Nu este deloc un comportament sănătos ca o persoană să solicite insistent o operaţie care nu îi e recomandată. Respingem aceste cereri şi o facem doar pentru binele pacienţilor.

Cum trebuie aleasă dimensiunea implantului pentru sâni?

Cel mai bine este să decideţi, împreună cu medicul, în funcţie de diametrul cutiei toracice şi de structura anatomică a sânului. 

Aţi avut cazuri de pacienţi cu rezultate greşite sau chiar dezastruoase de la alţi medici, pe care a trebuit să le „reparaţi“?

Desigur, am întâlnit rezultatele proaste ale unor colegi de breaslă şi le-am corectat. 

Aţi avut paciente care încercau să rezolve o problemă de natură emoţională cu o intervenţie estetică? Le-aţi acceptat sau refuzat?

Chiar şi în familia mea! Am avut mulţi pacienţi care nu primeau atenţia sau afecţiunea necesară de la soţ, soţie, partener şi, din acest motiv, doreau să fie supuşi unei intervenţii estetice. Chirurgia plastică îmbunătăţeşte zona problematică a corpului, dar nu garantează niciodată că-ţi va salva relaţia! În acest caz, cel mai bun lucru este să respingi pacientul.

Tratamente şi investigaţii complexe, la Spitalul Universitar Istinye din Istanbul

Chirurgia plastică este doar una dintre specialităţile şi subspecialităţile de la Spitalul Universitar Istinye din Istanbul, unde activează medicul Sinan Öztürk. În această instituţie ajung pentru divrese tratamente şi intervenţii peste 100 de români în fiecare lună. De la oncologie pentru adulţi şi copii la chirurgie cardiovasculară, de la neurochirurgie la chirurgie bariatrică, de la dermatologie la gastroenterologie, toate aceste servicii medicale se regăsesc la acest spital.

Are peste 800 de cadre medicale în total, 394 de paturi, 12 blocuri operatorii şi 5 camere de Terapie Intensivă, cu 94 de paturi. Consilierul medical Eva Pavel, reprezentantul în România al spitalului, facilitează accesul românilor la această clinică. O primă evaluare (be baza investigaţiilor deja efectuate de bolnav) este gratuită, iar Eva Pavel trimite aceste analize şi investigaţii în Turcia, unde sunt analizate de o comisie de medici. Ulerior, tot prin intermediul consilierului, se stabilesc paşii de urmat (analize suplimentare, consultaţii etc), dar şi preţuri preferenţiale şi discounturi.