Transplantul de uter, o nouă şansă pentru femeile care nu pot deveni mame

1 shutterstock 101988946 jpg jpeg

Cu toţii am auzit de intervenţiile salvatoare de vieţi, cum sunt transplantul de ficat şi cel de rinichi, însă o intervenţie chirurgicală relativă recentă poate face mai mult de atât. Poate da şansa unei noi vieţi, la propriu. Transplantul de uter este o precedură încă experimentală, practicată în câteva ţări din lume, iar femei care nu mai visau vreodată că vor avea copii au devenit mame.

Turcia este una dintre ţările în care s-a efectuat acest tip de transplant, iar profesorul doctor Ayhan Dinckan (FOTO 1 GALERIE), directorul secţiei Trasplant de la Spitalul Universitar Istinye din Istanbul, a făcut parte dintr-o echipă care a realizat această intervenţie experimentală, în urmă cu mai mulţi ani, şi a povestit cum decurge o astfel de procedură.

„Acest tip de transplant se pote face fie de la un donator în viaţă, fie de la unul aflat în moarte cerebrală. Pacienta operată în Turcia s-a născut cu o anomalie gravă - ea nu avea uter - aşa că a fost prelevat unul de la un donator aflat în moarte cerebrală. A reuşit să rămână însărcinată, însă prima sarcină s-a oprit din evoluţie. Însă anul acesta ea a devenit mamă“, a declarat medicul. După naştere, i s-a extirpat uterul transplantat, pentru a nu mai fi nevoită să ia medicaţia imunosupresoare, care are multiple efecte secundare.

În Turcia nu există cadru legal pentru aceste intevenţii, dar este permis cu o aprobare specială de la Ministerul Sănătăţii, deoarece nu afectează în mod direct viaţa pacientului, aşa cum se întâmplă în cazul transplantului de ficat sau de rinichi. 

Profesorul doctor Ayhan Dinckan a mai participat la intervenţii experimentale, precum transplant de mâini sau de faţă, însă specializarea sa este transplantul de ficat, pe care îl efectuează la Spitalul Universitar Istinye din Istanbul, unde fac preponderent transplanturi de ficat, rinichi şi pancreas. „Avem o rată de succes de 99% pentru transplantul de rinichi şi de 95% pentru cel de ficat“, spune medicul. „Un transplant de ficat costă în jur de 60.000 de euro, iar pacientul trebuie să vină însoţit de donator, deoarece prelevăm organe numai de la donatori în viaţă“, adaugă el.

Totodată aici, se fac transplanturi de rinichi sau ficat atât pentru bebeluşi (regula este că trebuie să aibă o greutate de minimum 5-6 kilograme), cât şi pentru persoane aflate la o vârstă înaintată (cel mai bătrân pacient a avut 87 de ani). În ceea ce proveşte donatorul, nu există limită de vârstă, dacă organele sunt sănătoase.

Cazare şi masă gratuite pentru însoţitorii pacienţilor

Transplantul de organe este doar una dintre specialităţile şi subspecialităţile de la această instituţie, în care ajung pentru tratamente şi intervenţii peste 100 de români în fiecare lună. De la operaţii estetice la oncologie pentru adulţi şi copii, de la chirurgie cardiovasculară la chimioterapie, de la neurochirurgie la chirurgie bariatrică, toate aceste servicii medicale se regăsesc la acest spital. Are peste 800 de cadre medicale în total, 394 de paturi, 12 blocuri operatorii şi 5 camere de Terapie Intensivă, cu 94 de paturi. 

În această perioadă, toţi pacienţii care urmează să fie internaţi sunt supuşi testului COVID, iar spitalul nu acceptă pacieţi infectaţi. O facilitate este aceea că, în preţul serviciilor oferite pentru un pacient, instituţia acceptă şi un însoţitor (cazare şi masă), deoarece medicii de aici consideră că acesta este un sprijin emoţional important pentru vindecarea rapidă a bolnavului.

Consilierul medical Eva Pavel, reprezentantul în România al spitalului, facilitează accesul românilor la această clinică. O primă evaluare (be baza investigaţiilor deja efectuate de bolnav) este gratuită, iar Eva Pavel trimite aceste analize şi investigaţii în Turcia, unde sunt analizate de o comisie de medici. Ulerior, tot prin intermediul consilierului se stabilesc paşii de urmat (analize suplimentare, consultaţii etc), dar şi preţuri preferenţiale şi discounturi.