Pentru mulţi, crutoanele înseamnă simple bucăţele de pâine prăjită. Ei bine, ele pot fi mici bombe de gust dacă ai inspiraţie. le poţi aăuga unt, uleiuri, condimente şi ierburi care le vor transforma în delicioase acompaniamente ale preparatelor sau în gustări de sine stătătoare.

Iată 4 variante de crutoane delicioase, care se prepară rapid.

Crutoane mediteraneene

Sunt perfecte cu o supă de roşii sau cu o salată caprese.

200 g pâine veche de 1-2 zile, tăiată cubuleţe

3-4 linguri ulei de măsline

1/2 linguriţă sare

1/2 linguriţă busuioc uscat

1/2 linguriţă oregano uscat

Amesteci toate condimentele cu uleiul şi le pui peste crutoane, într-un bol. Omogenizezi, pui pâinea la uptor, la foc mediu, până ce crutoanele sunt aurii.

Crutoane picante

Sunt bune într-o salată cu brânză de capră.

200 g pâine veche de 1-2 zile, tăiată cubuleţe

2 linguri ulei

1 linguriţă seminţe de chimen

1 linguriţă boia iute

1 linguriţă miere

1/2 linguriţă sare

1/2 linguriţă piper

Combini toate ingredientele, le amesteci cu bucăţelele de pâine şi le dai la cuptor până se rumenesc.

Crutoane aromate

Pot fi mâncate cu supe-creme de legume (supe neutre: dovlecel, cartof)

200 g pâine veche de 1-2 zile, tăiată cubuleţe

30 g unt topit şi răcit

1 lingură ulei de măsline

2-3 fire usturoi verde

1/2 linguriţă sare

1/2 legătură pătrunjel

Mărunţeşti în blender pătrunjelul şi usturoiul, apoi le amesteci cu untul topit şi răcit, uleiul de măsline şi condimentezi cu sare. Stropeşti pâinea şi o rumeneşti la foc mediu într-o tigaie antiaderentă, amestecând constant.

Crutoane exotice

Se potrivesc într-o salată caldă cu legume şi muşchi de vită la grătar sau cu piept de raţă.

200 g pâine veche de 1-2 zile, tăiată cubuleţe

1 lingură ulei de susan

1 lingură ulei vegetal

3 linguri sos de soia

1/2 linguriţă fulgi de chilli

Combini ingredientele şi stropeşti pâinea, apoi o coci în cuptor până devine crocantă.

FOTO Shutterstock