Cum şi-a înregistrat Bob Dylan primul album acum 60 de ani? Fusese refuzat deja de două case de discuri
În 1961, un tânăr de 20 de ani avea să-şi înregistreze primul său album din carieră, în New York. Se numea Bob Dylan şi avea să devină unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor. Însă nu de la primele piese înregistrate…
“Îmi amintesc de un puştan neîngrijit, care suna ca un bătrân de 80 de ani”, spune Billy James, un PR de la Columbia Records de la acea vreme, în The Post. “Şi am fost dat pe spate de el!” Billy lucra în biroul din centrul Manhattan-ului când a fost sunat să vină sus, la etaj, şi să-l asculte pe tipul cel nou. “Nu mai auzism pe cineva care să sune ca el!”
În momentul de faţă, Dylan chiar are 80 de ani şi susţine un spectacol chiar în această seară la Beacon Theatre, la fix şase decenii de când şi-a înregistrat primul său album. Dar cum a ajuns legendarul musician să aibă o carieră îndelungată şi de succes?
Robert Zimmerman – numele lui real – din Minnesota a ajuns în New York în ianuarie 1961. Norocul a dat peste el în momentul în care s-a întâlnit cu Carolyn Hester, o cântăreaţă folk din Texas, care era cu patru ani mai mare decât el şi familiarizată deja cu lumea folk din New York.
Hester a descris recent prima ei întâlnire cu Dylan. Ea se afla pe scenă într-o seară, la clubul Gerdes Folk City, când a luat prima dată contact cu talentul colegului ei de breaslă. “Uite un cântec pe care l-am învăţat de la Buddy Holly, o piesă compusă de el…”, i-a spus ea lui. “Ei bine, şi puştiul ăsta cu şapcă pe cap trage un scaun pe scenă, se aşază lângă mine şi mă întreabă dacă l-am cunoscut pe Buddy Holly”, continuă Carolyn.
În acea perioadă, Dylan cânta pe unde apuca prin NY şi ştia că trebuia să facă rost de un contract cu o casă de discuri pentru a-şi duce cariera la următorul nivel. Totuşi, până atunci, nu primise decât refuzuri. Două case de discuri îl refuzaseră categoric - Folkways şi Vanguard.
În acea vară, după câteva luni bune de la prima întâlnire a celor doi cântăreţi, Hester i-a spus lui Bob că avea nevoie de cineva care să-l înlocuiască pe tatăl ei avocat, care o acompania la muzicuţă. Dornic să lucreze, se se facă cunoscut şi să semneze odată un contract cu o casă de discuri, Dylan a acceptat bucuros.
Noua trupă s-a reunit pe 14 septembrie acasă la Hester şi soţul ei. “Nu ne puteam lua ochii de la Dylan. Ne-a cucerit pe toţi!”, a recunoscut cântăreaţa. După câteva săptămâni, s-au întâlnit cu toţii în studioul de înregistrări, unde ceva neaşteptat s-a întâmplat.
Producătorul Hammond l-a luat puţin deoparte pe Dylan ca să vorbească cu el. Pe 26 octombrie, Bob Dylan a semnat primul contract din viaţa lui cu o casă de discuri. Iar pe 20 noiembrie s-a prezentat la Studioul A al Columbia Records, ca să înceapă pregătirile.
17 melodii au fost înregistrate în numai două zile. Dintre cele 13 care au fost selectate să intre pe albumul “Bob Dylan”, doar două au fost compuse de el - “Talkin’ New York” şi “Song to Woody”, un omagiu adus idolului său, Woody Guthrie.
Albumul a fost lansat pe 19 martie 1962, dar perfecţionistul Dylan n-a fost mulţumit de el: “Voiam să scap de albumul ăsta şi să scot altul imediat. Îmi părea că am înregistrat piesele nepotrivite şi aveam câteva compuse de mine pe care mi-aş fi dorit să le lansez”.
Din păcate, grijile lui au fost cât se poate de fondate. Albumul nu s-a vândut bine, înregistrând numai 5.000 de exemplare în acel an. Însă au urmat altele, cu melodii compuse de el, care au făcut istorie.
După 39 de albume scoase în toată cariera sa de până acum – ultimul fiind “Rough and Rowdy Ways”, scos de Columbia în 2020 – Bob Dylan şi-a lăsat amprenta asupra muzicii cu vârf şi îndesat.
Foto - Instagram Bob Dylan