Combate retenţia de lichide

Studiile au dovedit că pulpa de dovleac are proprietăţi diuretice şi laxative.

De aceea,o cură de cinci zile cu dovleac este benefică bolnavilor cu retenţii hidrice.

Pentru a da rezultate cât mai bune,dovleacul trebuie fiert în lapte şi pasat.

Piureul rezultat se amestecă cu miere şi se consumă pe tot parcursul zilei.

Mai mult,piureul din dovleac,o bogată sursă de fibre,tratează cu succes constipaţia.

Elimină paraziţii intestinali

Copiii pot scăpa de viermii intestinali dacă sunt trataţi cu un decoct din seminţe decojite de dovleac (au acţiune „antihelmintică”-combat limbricii,tenia şi oxiurii).

Îl prepari din 50 g de seminţe decojite la o cană cu apă. Le fierbi 30 de minute,până ce apa scade la jumătate.

Decoctul se administrează dimineaţa,pe stomacul gol.

Previne insuficienţa cardiacă

Dacă suferi de insuficienţă cardiacă,poţi bea câte un pahar cu suc de dovleac. Îl prepari uşor,din 500 g de miez de dovleac,bine copt.

Îl cureţi de seminţe şi îl tai fâşii,apoi îl pui în storcătorul de fructe. Sucul obţinut se bea treptat,câte o gură,pe tot parcursul zilei.

Bun şi pentru diabetici

Dovleacul reglează glicemia,regenerează pancreasul şi normalizează nivelul insulinei.

Pentru a fi cât mai bine absorbit în procesul de digestie,dovleacul trebuie să fie fiert.

Pui în apă 500 g de pulpă tăiată cubuleţe,la foc potrivit. Pasezi şi amesteci cu o parte din apa clocotită.

Băutura se consumă în două reprize,dimineaţa şi seara,timp de 30 de zile.

Proprietăţi:

49 kcal/100g

Proteine:2 g

Carbohidraţi:12 g

Seleniu:50 mg

Vitamina C:12 mg

Vitamina A:2650 IU

Calciu:37 mg

Potasiu:564 mg

Magneziu:22 mg

Desert delicios cu dovleac

Ingrediente:1 felie mare de dovleac;3 rondele de ananas la cutie;6 linguri nucă macinată;2 linguri miere;2 linguri zahăr;coajă şi zeamă de la o lămâie.

Preparare:
Cureţi dovleacul de coajă şi de seminţe. Îl tai cubuleţe şi îl fierbi în puţină apă cu zahăr.

Când e pe jumătate fiert,adaugi coaja şi zeama de lămâie. Îl strecori,adaugi mierea,ananasul tăiat cubuleţe şi nucile măcinate. Acest desert îl poţi sevi călduţ sau rece.

Proprietăţi sănătate:
Pe lângă faptul că este delicios,acest desert este ideal pentru bolnavii aflaţi în convalescenţă.

Consumat de două ori pe zi,dovleacul oferă energie şi vitalitate,graţie conţinutului mare de vitamine (A,C şi E) şi minerale (calciu,potasiu şi fier).

Salată aromată de dovleac

Ingrediente:300 g dovleac;200 g ciuperci;100 g salată iceberg;1 ceapă roşie;1 ardei gras;pătrunjel verde;cimbru;2 linguri  ulei de măsline;sare;piper.

Preparare:
Cureţi dovleacul de coajă şi îl dai prin răzătoarea fină. Tai foile de salată iceberg,ardeiul,ceapa roşie şi le amesteci cu ciupercile tăiate felii subţiri.

Amesteci toate aceste ingrediente cu uleiul de măsline,cimbru,sare şi piper. La final,presari pătrunjel tocat mărunt.

Proprietăţi sănătate:
Această reţetă este indicată persoanelor care doresc să ţină cură de slăbire. În plus,dovleacul crud are proprietăţi detoxifiante.

Pulpa de dovleac este o sursă importantă de antioxidanţi,utili în prevenirea apariţiei cancerului.

Remediu pentru durerile de cap

Compresele cu suc rece de dovleac,aplicate pe frunte,vin de hac durerilor de cap. Tai o felie mare de dovleac,o razi şi o storci printr-un tifon.

Sucul rezultat se pune la frigider cinci minute,apoi înmoi o bucată de cârpă în sucul de dovleac şi o aplici pe frunte,timp de o oră.

Compresele sunt la fel de bune şi în cazul arsurilor şi al înţepăturilor de insecte.