Curiozităţi despre aur
Ştiai că aurul este singurul metal de culoare galbenă? Sigur, multe altele pot căpăta nuanţe gălbui, însă doar atunci când se oxidează sau când interacţionează cu alte metale. De altfel, cercetătorii fascinaţi de aur au descoperit tot felul de curiozităţi despre cel mai preţios dintre metale. Iată câteva dintre ele.
Iar apa va deveni aur
Nişte oameni de ştiinţă australieni au descoperit că, în anumite situaţii, cutremurele pot transforma apa în aur! Acest lucru se întâmplă atunci când seismele lărgesc fisurile unei roci ce conţine apă, ceea ce cauzează o reacţie termică ce dă voie aurului să se dizolve în apa din rocă. Aurul lichid se scurge, apoi, prin fisuri şi se solidifică.
Aurul curge prin vene
Corpul uman conţine aur! În medie, fiecare om are în organism aproximativ 0,2 miligrame de aur, majoritatea fiind în sânge. Pentru a obţine, însă, o monedă standard, de opt grame de aur, este nevoie de 40.000 de persoane. Şi unele plante, cum ar fi caprifoiul, conţin aur, pe care îl absorb din pământ. Totuşi, cea mai mare sursă de aur se află în mări şi oceane, unde se estimează că ar fi 10 milioane de tone de metal galben.
Aurul picat din cer
Depozitele de aur de pe Pământ sunt de provenienţă ... extraterestră. Acum vreo 200 de milioane de ani, o succesiune de meteoriţi ne-au „bombardat” planeta, lăsând în urma lor minereuri de aur.
Medaliile de aur nu sunt chiar de aur
Medaliile de aur au doar 1,34% aur. Mai precis, începând cu Olimpiada din 2012 de la Londra, medaliile de aur conţin 92,5% argint, 6,16% cupru şi 1,34 aur. Conform regulamentului, indiferent de mărime, acestea trebuie să aibă 550 de grame de argint şi şase grame de aur. Astfel, valoarea unei medalii de aur este de aproximativ 500 de dolari.
Un lingou cât un porc
Cel mai mare lingou de aur din lume cântăreşte 250 kg, fiind produs de o companie a corporaţiei Mitsubishi. Altfel spus, este la fel de greu cam cât un porc. În 2005, când lingoul a fost expus într-un muzeu japonez al aurului, valoarea acestuia a fost estimată la 3.684 de milioane de dolari. Între timp, adică în mai 2019, valoarea lingoului a crescut la 10.325 de milioane de dolari.
Verghetele care „slăbesc”
Ai observat că vergheta ta devine din ce în ce mai mică? Nu ţi se pare! În fiecare an, aproximativ şase miligrame de aur se pierd din verghetă prin simplul fapt că este purtată. Acest lucru a fost descoperit de un chimist austriac, care şi-a cântărit vergheta săptămânal, în fiecare joi, timp de un an. La fiecare cântărire, vergheta era cu 0,12 miligrame mai uşoară. Conform studiului său, acest lucru se întâmplă din cauza frecării impurităţilor de pe piele cu aurul.
Sărmăluţe-n foi de aur?
Aurul este comestibil şi, mai mult, poţi mânca oricât vrei fără ca asta să-ţi afecteze sănătatea. Acest lucru se explică prin faptul că aurul comestibil trece prin aparatul digestiv uman fără să fie absorbit în sânge. Condiţia, însă, este ca foiţele, fulgii sau praful de aur consumat să fie aur pur de 24 de carate. Deci, dacă vă aflaţi prin New York puteţi servi cu încredere un burger de la restaurantul „666 Burger”, făcut cu homar, caviar, trufe şi o chiftea din carne de vită învelită în şase foiţe de aur. Burgerul costă 666 de dolari.