De ce este bine să mâncăm grăsimi la micul dejun

1 shutterstock 1637838913 jpg jpeg

Micul dejun este cea mai important masă din zi pentru că ne asigură startul necesar de energie de la prima oră. Dacă te afli printre persoanele care se mulţumesc cu un croissant şi cu o cafea, află că nu este un obicei tocmai sănătos. Chiar şi nutriţioniştii francezi recomandă înlocuirea celebrului pain au chocolat cu o felie de pâine cu unt.

De ce sărim peste micul dejun?

Multe persoane aleg să nu mănânce dimineaţa, fie că se grăbesc, fie că nu prea au poftă de mâncare sau că nu ştiu ce să gătească. Cert este că, dacă nu îţi ei porţia de energie după ce te-ai trezit, peste zi s-ar putea să mănânci mai des.  

Micul dejun trebuie sa fie bogat în nutrimenţi şi să ne ofere o senzaţie de saţietate pe întreaga durată a zilei. Şi atunci cum procedezi ? Alege alimente bogate în fibre şi proteine, carbohidraţi care se transformă în energie.

Ce alimente să alegem?

Mulţi dintre noi aleg să mănânce dimineaţa prea multe alimente dulci, în special cereale, prăjituri, gogoşi, gemuri. Toate acestea au un indice glicemic prea mare, cresc rapid nivelul de zahăr din sânge, care va scădea la fel de repede după aceea. Aşadar, dacă mănânci pâine cu nutella la 7 dimineaţa, este normal să-ţi fie foame după o oră.

Ca alternativă sunt grăsimile nesaturate, numite şi cele ,,bune”. Sursele bogate în aceste grăsimi includ: măslinele şi uleiul de măsline, peştele gras (somon) nucile şi majoritatea fructelor din familia nucilor. Grasimile ,,bune” sau nesaturate pot scădea nivelul colesterolului „rău”, al trigliceridelor, riscul de boli cardiovasculare, oferind organismului acizii esenţiali graşi pe care nu îi poate produce singur.

shutterstock 1551347897 jpg jpeg

Un mic dejun ideal

Cultura alimentară a cărei ţări crezi că ar câştiga la capitolul mic dejun ideal? Dacă ne gândim la englezi- au prea multă slănină şi fasole. Nemţii aleg cârnăciori şi multe produse de patiserie. Francezilor le plac foietajele cu ciocolată sau cu unt. Dacă stăm să ne gândim puţin, cel mai echilibrat mic dejun, printre europeni, îl au grecii. La masa de dimineaţă, lor nu le lipsesc măslinele, brânza, legumele, cerealele, nucile.

Nutriţioniştii francezi spun că micul dejun perfect ar trebuie să aibă o bază formată din cereale, de obicei- pâine integrală, o bucăţică de unt, pentru că este o sursă naturală de vitamina A şi câteva nuci sau migdale, surse bune de omega-3.

Esenţiali pentru buna funcţionare a creierului, a retinei şi a sistemului nervos, acizii graşi omega-3 sunt, de asemenea, prezenţi la peştii graşi, cum ar fi macroul, heringul sau sardinele. Cu siguranţă, înlocuirea croissantului cu unt cu sardinele nu este pe placul tuturor. Păcat, pentru că peştele este, de asemenea, o sursă bună de proteine ​​şi, prin urmare, de energie. Dacă nu avem pofta unui pescar islandez, putem înlocui peştele cu ouă, şuncă sau brânzeturi.

Sursa foto: Shutterstock



Recente

find the third cat jpg
shutterstock 1310620391 jpg
femeie care picteaza jpg
shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 2269877129 jpg
shutterstock 2377547251 jpg
roblox jpg
caine test iluzie jpg
shutterstock 1917555536 jpg
shutterstock 2409568293 jpg
shutterstock 1917189239 jpg
shutterstock 647849362 jpg
shutterstock 1095270347 jpg
shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg