De ce este bine să mâncăm grăsimi la micul dejun

1 shutterstock 1637838913 jpg jpeg

Micul dejun este cea mai important masă din zi pentru că ne asigură startul necesar de energie de la prima oră. Dacă te afli printre persoanele care se mulţumesc cu un croissant şi cu o cafea, află că nu este un obicei tocmai sănătos. Chiar şi nutriţioniştii francezi recomandă înlocuirea celebrului pain au chocolat cu o felie de pâine cu unt.

De ce sărim peste micul dejun?

Multe persoane aleg să nu mănânce dimineaţa, fie că se grăbesc, fie că nu prea au poftă de mâncare sau că nu ştiu ce să gătească. Cert este că, dacă nu îţi ei porţia de energie după ce te-ai trezit, peste zi s-ar putea să mănânci mai des.  

Micul dejun trebuie sa fie bogat în nutrimenţi şi să ne ofere o senzaţie de saţietate pe întreaga durată a zilei. Şi atunci cum procedezi ? Alege alimente bogate în fibre şi proteine, carbohidraţi care se transformă în energie.

Ce alimente să alegem?

Mulţi dintre noi aleg să mănânce dimineaţa prea multe alimente dulci, în special cereale, prăjituri, gogoşi, gemuri. Toate acestea au un indice glicemic prea mare, cresc rapid nivelul de zahăr din sânge, care va scădea la fel de repede după aceea. Aşadar, dacă mănânci pâine cu nutella la 7 dimineaţa, este normal să-ţi fie foame după o oră.

Ca alternativă sunt grăsimile nesaturate, numite şi cele ,,bune”. Sursele bogate în aceste grăsimi includ: măslinele şi uleiul de măsline, peştele gras (somon) nucile şi majoritatea fructelor din familia nucilor. Grasimile ,,bune” sau nesaturate pot scădea nivelul colesterolului „rău”, al trigliceridelor, riscul de boli cardiovasculare, oferind organismului acizii esenţiali graşi pe care nu îi poate produce singur.

shutterstock 1551347897 jpg jpeg

Un mic dejun ideal

Cultura alimentară a cărei ţări crezi că ar câştiga la capitolul mic dejun ideal? Dacă ne gândim la englezi- au prea multă slănină şi fasole. Nemţii aleg cârnăciori şi multe produse de patiserie. Francezilor le plac foietajele cu ciocolată sau cu unt. Dacă stăm să ne gândim puţin, cel mai echilibrat mic dejun, printre europeni, îl au grecii. La masa de dimineaţă, lor nu le lipsesc măslinele, brânza, legumele, cerealele, nucile.

Nutriţioniştii francezi spun că micul dejun perfect ar trebuie să aibă o bază formată din cereale, de obicei- pâine integrală, o bucăţică de unt, pentru că este o sursă naturală de vitamina A şi câteva nuci sau migdale, surse bune de omega-3.

Esenţiali pentru buna funcţionare a creierului, a retinei şi a sistemului nervos, acizii graşi omega-3 sunt, de asemenea, prezenţi la peştii graşi, cum ar fi macroul, heringul sau sardinele. Cu siguranţă, înlocuirea croissantului cu unt cu sardinele nu este pe placul tuturor. Păcat, pentru că peştele este, de asemenea, o sursă bună de proteine ​​şi, prin urmare, de energie. Dacă nu avem pofta unui pescar islandez, putem înlocui peştele cu ouă, şuncă sau brânzeturi.

Sursa foto: Shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg