De unde provine expresia „A bate în lemn‟ şi de ce facem acest gest. Are legătură cu zeităţile sau cu un simplu joc?

1 a bate in lemn jpg jpeg

Multe persoane superstiţioase folosesc expresia „A bate în lemn‟ şi chiar fac acest gest atunci când îşi doresc să nu le meargă rău. Deşi putem crede că expresia a luat naştere în România, unele persoane consideră că îşi are originile de pe meleaguri îndepărtate.

Te-ai grăbit vreodată să cauţi un lemn şi să baţi în el pentru a-ţi asigura norocul? Nu eşti singurul! Cu siguraţă, această expresie este folosită frecvent şi nu doar în România, ci şi în alte ţări, din Europa. Cum a devenit lovirea lemnului o acţiune primordială de a îndepărta ghinionul? Originea expresiei este interesantă şi uşor confuză.

Expresia „A bate în lemn‟ provine din secolul XIX, dar adevărata origine rămâne încă uşor confuză. Mulţi cred că provine de la grupurile şi culturile păgâne, din întreaga lume, cum ar fi celţii, care se închinau şi glorificau copacii. Aceste grupuri credeau că arborii găzduiau diferiţi zei, iar prin atingerea lemnului, un spirit le-ar putea oferi protecţie.

O altă teorie vine de la folcloristul britanic Steve Roud, care specifică în cartea sa „The Lore of the Playground‟ că superstiţia provine dintr-un joc, numit „Tiggy Touchwood‟, în care copiii care atingeau o bucată de lemn erau imuni şi beneficiau o formă de protecţie faţă de alţi jucători.

De ce batem totuşi în lemn?

Deşi multe dintre aceste grupuri păgâne nu mai există, în continuare multe persoane bat în lemn, în speranţa în care ghinionul va pleca din jurul lor. De ce acest gest? Specialiştii spun că unele obiceiuri preluate din copilărie sunt greu de schimbat. Este greu, dacă în copilărie, ai preluat acest gest să îl poţi schimba ca adult. Comportamentele repetate devin o obişnuinţă, iar acest gest poate fi făcut din instinct. Totodată, un alt motiv este asocierea acestui gest cu ceva care chiar ar funcţiona. Ai bătut în lemn, apoi evitat ceva care nu îţi făcea plăcere? Creierul asociază această amintire cu gestul, pe care îl transformă într-un obicei. 

Sursă foto: shutterstock 



Recente

Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg