Adevărul dulce-amărui despre îndulcitori. Ce riscă gravidele care consumă zaharină!

1 dulce shutterstock 1170654649 jpg jpeg

Pentru că zahărul consumat în cantităţi mari reprezintă o problemă pentru sănătate, este adesea înlocuit în industria alimentară cu îndulcitorii artificiali. Sunt oare aceştia buni sau dăunători organismului?

Îndulcitorii sunt aditivi alimentari, care dau gust dulce alimentelor sau lichidelor în care sunt adăugaţi. Printre avantajele care însoţesc aroma dată produselor se numără: faptul că au mai puţine calorii decât zahărul, (spre zero), nu stimulează nevoia de a consuma ceva dulce, nu cresc riscul de carii şi nici nivelul glicemiei. Prin urmare, aceştia se regăsesc în alimentele din comerţ, descrise ca „bune pentru slăbit‟ sau „light‟ („uşoare‟). Îi găseşti inclusiv în guma de mestecat, în pasta de dinţi şi în unele medicamente.

Cei mai consumaţi îndulcitori

1. Aspartamul se găseşte într-o gamă largă de alimente, băuturi, bomboane, vitamine şi laxative. Are putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât a zahărului.

2. Zaharina sau „E 954‟ este cel mai vechi îndulcitor sintetic, fiind descoperit în anul 1879. Are o intensitate de 200-700 de ori mai mare decât a zahărului şi un gust uşor amar după consum.

3. Sucraloza poate înlocui zahărul în produse de panificaţie, în alimentele procesate, în băuturi şi inclusiv în lactate. Aroma sa dulce este de 600 de ori mai puternică decât a zahărului.

4. Stevia este un îndulcitor fără valoare nutrivită şi cu aproape zero calorii. Este extras din frunzele plantei Stevia şi poate fi găsit într-o varietate de alimente şi băuturi.

5. Xilitolul, lactitolul, manitolul, sorbitolul şi maltitolul fac parte din categoria îndulcitorilor rezultaţi în urma procesului de fermentaţie a fructelor. Se recomandă consumul de maximum 50 de grame pe zi, deoarece pot provoca probleme digestive.

PRO şi CONTRA

PRO: Te ajută să slăbeşti. Îndulcitorii artificiali reprezintă o alternativă bună la zahăr, pentru persoanele care îşi doresc să piardă în greutate – au puţine calorii, spre deloc. De asemenea, taie pofta de dulce şi nu provoacă dependenţă.

Sunt recomandaţi persoanelor care suferă de diabet, deoarece nu cresc nivelul glicemic, la fel cum o face zahărul.

CONTRA: Unii îndulcitori pot provoca dureri de cap. Studiile experimentale au demonstrat că există o legătură între aspartam sau sucraloză şi durerile de cap. Durerile şi migrenele pot fi declanşate după utilizarea prelungită a îndulcitorilor.

Mai puţine carii. Spre deosebire de zahăr, îndulcitorii artificiali nu produc acizi care se transformă, ulterior, în carii.

CONTRA: Perturbă bacteriile intestinale „bune‟. Într-un studiu specific, zaharina a perturbat echilibrul bacteriilor intestinale „bune‟, la patru din şapte participanţi sănătoşi. Sănătatea intestinală este strâns legată de sistemul imunitar, de calitatea somnului şi de buna funcţionare a metabolismului.

Deşi sunt autorizaţi, nu toţi îndulcitorii artificiali sunt siguri pentru consum. De pildă, femeile însărcinate trebuie să evite zaharina, deoarece aceasta poate genera riscuri pentru făt.

Moderaţia este cheia!

Îndulcitorii acceptaţi pentru consum se recomandă a fi utilizaţi cu măsură. Deşi conţin puţine calorii, studiile au arătat că dacă sunt consumaţi în exces, pot conduce către creşterea greutăţii corporale şi pot favoriza apariţia unor afecţiuni de sănătate, cum sunt alergiile şi anumite tipuri de cancer.

@shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg