Alimente bogate în potasiu care nu trebuie să lipsească din meniu

1 71486 original jpg jpeg

Alimentele bogate în potasiu sunt o parte esenţială a oricărui regim alimentar echilibrat: mineralele ajută la reglarea nivelului de fluide din corp, la detoxifiere şi la funcţionarea corectă a sistemului nervos.

Deficitul de potasiu poate provoca oboseală,insomnie,depresie,slăbiciune musculară şi probleme cardiovasculare. Atenţie însă! Persoanele cu probleme renale ar trebui sa evite consumul de alimente bogate în potasiu. Adulţii sănătoşi,în schimb,ar trebui să aibă un aport de aproximativ 4.700 de miligrame pe zi.

Cartofi

Fie că sunt roşii,albi sau dulci,cartofii sunt o importantă sursă de potasiu;aproximativ 900 mg într-un singur cartof mediu. Aceşti carbohidraţi populari sunt,de asemenea,sursă de vitamina C,vitamina B6,fier şi fibre (prezente mai ales în coajă).  Evită totuşi cartofii prăjiţi. Coacerea cartofilor în coajă este,fără îndoială,una dintre cele mai sănatoase modalităţi de a-i găti,dar mănâncă-i ca atare,fără adaos de grăsimi,cum ar fi smântâna şi brânza topită.

Roşii uscate la soare

Roşiile proaspete conţin potasiu,deşi vei obţine mult mai mult potasiu din pasta de tomate,sosul de roşii,sau chiar roşiile uscate la soare,care au peste 1800 mg de potasiu (dintr-o cană de roşii uscate obţii aproximativ 40% din doza zilnică recomandată). Sărace în lipide (când nu sunt conservate în ulei sau scurse),roşiile uscate la soare,sunt,de asemenea,bogate în fibre,proteine ​​şi vitamina C şi menţin sănătatea sistemului imunitar.

Fasole

Dacă îţi plac fasolele,descoperă noi modalităţi de a le include în alimentaţia ta,căci sunt şi foarte sănătoase. O cană conţine mai mult de 600 mg potasiu,dar sunt şi o sursă bună de fibre.

Fructe uscate:caise,piersici şi smochine

Pentru o gustare bogată în potasiu,care satisface,de asemenea,şi nevoia de zahăr,încearcă o porţie de caise uscate. Caisele sunt cele mai benefice pentru sănătate când sunt consumate uscate sau deshidratate. Cu o singură ceaşcă obţii aproximativ o treime din doza zilnică,în medie cam 1500 mg. Dacă nu îţi plac,încearcă piersicile uscate,stafidele sau smochinele uscate,care sunt,de asemenea,bogate în potasiu şi disponibile pe tot parcursul anului.

Banane

Probabil ştii deja că bananele sunt o sursă importantă,care conţin mai mult de 400 mg de potasiu fiecare. Bananele sunt o gustare mai benefică pentru sportivi decât băuturile energizante. Acestea sunt,de asemenea,bogate în fibre şi vitamine (B6 şi C). Alte fructe cu un conţinut ridicat de potasiu:pepenele galben,kiwi,portocale şi căpşuni.

Peşte

Iubitori de peşte,bucuraţi-vă! Cele mai multe specii conţin cel puţin 10 procente din cantitatea zilnică recomandată de potasiu. Anumiţi peşti-cum ar fi somonul sălbatic,tonul şi codul-din Pacific-sunt surse mai bune decât alte specii. O porţiede somon sălbatic de Atlantic conţine în jur de 500 mg de potasiu. Cei mai mulţi peşti conţin,de asemenea,acizi graşi omega-3 şi vitamina D.

Lapte

Cu toate că fructele şi legumele sunt printre cele mai bune surse alimentarede potasiu,produsele lactate sunt şi ele o sursă de minerale importantă. O cană de lapte integral are mai mult de 300 mg de potasiu,în timp ce aceeaşi cantitate de lapte degresat conţine aproape 400.