Alimente pe care nu le bănuiai c-ar avea gluten

1 68152 original jpg jpeg

Proteină aflată în mod obişnuit în cereale, glutenul a fost introdus şi în alimente procesate, în medicamente. Dacă suferi de alergie la gluten sau de boala autoimună celiacă, e nevoie să cunoşti şi să elimini din dietă absolut toate sursele de gluten, chiar şi pe cele ascunse.

Lactatele şi brânzeturile cu puţine grăsimi

Uneori,produsele lactate,iaurturile,brânza de vaci degresate au printre ingrediente glutenul care este folosit ca agent de îngroşare. Din acelaşi motiv,trebuie evitate şi supele instant,bulionul pe care nu-l faci în casă.

Sosurile pentru salate

Pentru calitatea ei de bun liant,făina de grâu care conţine gluteneste adăugat în sosurile pentru salate pe care le găseşti în comerţ. Foloseşte mai bine suc de lămâie sau oţet de mere pentru a da gust salatelor tale.

Sosul de soia

Crezi că dacă-ţi prepari singură o salată eşti ferită de alimente care conţin gluten? Nu şi dacă o stropeşti cu sos de soia care poate avea şi orz fermentat. De aceea,este important să fii atentă la tipul de sos de soia pe care-l cumperi şi să alegi varianta fără gluten.

Unele băuturi

Glutenul este utilizat şi ca potenţiator de aromă,de aceea poate figura printre ingredientele băuturilor din comerţ,cum sunt siropurile,ceaiurile,cafeaua,dar şi ale dulciurilor,gumelor de mestecat,chipsurilor de cartofi. Un alt tip de băuturi care pot să-ţi facă probleme sunt cele alcoolice,precum berea,whiskey-ul,votca,unele vinuri. Motivul? Sunt făcute din grâu,orz ori secară.