Cât de periculoasă este obezitatea?

1 69599 original jpg jpeg

Cu patru milioane de adul┼úi obezi ┼či 50% din popula┼úie peste greutatea normal─â, Rom├ónia a urcat pe locul trei al supraponderalilor din Europa. Acela┼či studiu arat─â c─â 30% din rom├ónce sunt supraponderale, iar la capitolul obezitate infantil─â cifrele sunt ├«ngrijor─âtoare: 40% din copii sunt obezi.

M├ónc─âm mult ┼či dezordonat,ne petrecem mai mult de 8 ore ├«n fa┼úa computerului ┼či nu facem mai deloc mi┼čcare. Noi,adul┼úii de azi,suntem prima genera┼úieÔÇ×fast-foodÔÇŁ ┼či obezitatea este cea mai grav─â consecin┼ú─â a vie┼úii pe care o ducem. Cum poate fi ea tratat─â? Doi medici speciali┼čti ne ofer─â dou─â solu┼úii  salvatoare pentru obezitate.

Cine trece de pragul obezităţii?

Aceast─â afec┼úiune ├«nseamn─â de fapt un exces de gr─âsime,dar c├óte kilograme ar trebui s─â ai peste ca s─â fii considerat─â obez─â? Un surplus de 15 kilograme intr─â ├«n aceast─â categorie,iar c├ónd c├óntarul arat─â un exces de peste 30 de kilograme,atunci ai p─â┼čit pe un teritoriu foarte periculos numit ÔÇ×obezitatea morbid─âÔÇŁ,adic─â o afec┼úiune care poate provoca moartea.

De ce?

Dup─â cum spun speciali┼čtii,obezitatea nu este provocat─â de un singur factor,ci de mai mul┼úi,care de cele mai multe ori sunt lega┼úi ├«ntre ei:

S-a demonstrat că,dacă unul dintre părinţi este obez,copilul are un risc de 40% de a deveni supraponderal,iar dacă ambii părinţi sunt obezi,riscul se ridică la 80%.

Se pare c─â la persoanele cu exces ponderal creierul nu mai emite,ca de obicei,semnale de sa┼úietate,ci doar de foame,de aceea m─ân├ónc─â tot timpul gras,dulce ┼či cu multe gr─âsimi.

Anxietatea,depresia ┼či stresul pot fi afec┼úiuni care declan┼čeaz─â obezitatea. O persoan─â care sufer─â de aceste afec┼úiuni va g─âsi ├«n m├óncare ÔÇ×alinareaÔÇť pe care o c─âuta.

Riscurile asupra sănătăţii

,afirmă dr. nutriţionist Anamaria Iulian. Conform dr. Iulian,cele mai grave probleme provocate de obezitate sunt:

n Hipertensiunea arterial─â,boala coronarian─â ischemic─â ┼či infarctul (riscul cardiovascular este cu at├ót mai mare cu c├ót obezitatea este mai accentuat─â,mai precoce ┼či de durat─â).

Diabetul zaharat

Anumite tipuri de cancer:de s├ón ┼či uter ┼či de tract biliar la femei;de colon ┼či de prostat─â la b─ârba┼úi.

Boli ale tractului digestiv:esofagit─â de reflux,litiaz─â biliar─â ┼či steatoz─â hepatic─â.

Tulbur─âri ale ritmului respirator ÔÇô bradipnea (sc─âderea num─ârului de respira┼úii pe minut) ┼či apneea ├«n somn (oprirea temporar─â a respira┼úiei).

Afec┼úiuni endocrine ÔÇô femeile au probleme de reproducere,de infertilitate ┼či numeroase alte tulbur─âri endocrine.

Care sunt soluţiile cele mai eficiente

SOLU┼óIA CHIRURGICAL─é.Dr. Rubin Munteanu (foto),specialist ├«n chirurgia bariatric─â,le ofer─â pacien┼úilor obezi o solu┼úie corect─â,dup─â cum afirm─â chiar el,care const─â ├«ntr-o opera┼úie chirurgical─â denumit─â ÔÇ×Gastric SleeveÔÇŁ. 

Cum decurge aceast─â opera┼úie? Ne explic─â chiar dr. Munteanu: ÔÇ×Aceast─â interven┼úie presupune ├«ndep─ârtarea por┼úiunii verticale a stomacului,adic─â o rezec┼úie a stomacului ├«n propor┼úie de 80%. Stomacul are ├«n medie 2,5 l ┼či ajunge prin ÔÇ×gastric sleeveÔÇŁ  la 150 ml,ceea ce presupune c─â pacientul poate m├ónca la o mas─â un ou,o sarma sau 100 g de carne. Dup─â primul an de la opera┼úie,stomacul se mai dilat─â,pentru c─â este un organ musculo-elastic. Ne ┼či dorim acest proces,pentru c─â se presupune c─â dup─â opera┼úie pacientul va face mult─â mi┼čcare ┼či balan┼úa ├«ntre caloriile ingerate ┼či cele consumate prin exerci┼úiu fizic va fi echilibrat─âÔÇŁ.

SOLU┼óIA NUTRI┼óIONAL─é.De cele mai multe ori,persoanele obeze ├«ncearc─â toate dietele drastice,sper├ónd c─â vor reu┼či s─â ajung─â la o greutate normal─â ├«ntr-un timp-record. Gre┼čeala pe care o fac este c─â se ├«nfometeaz─â zile ├«ntregi,m├ónc├ónd doar salate sau te miri ce,sl─âbesc c├óteva kilograme,apoi revin la un meniu cu peste 2.000 de calorii. Efectul? Se ├«ngra┼č─â ┼či mai mult.

Solu┼úia? Dr. Anamaria Iulian recomand─â ├«n primul r├ónd un meniu alimentar care s─â includ─â 3 mese principale pe zi ┼či 2 gust─âri. ÔÇ×La un pacient obez este esen┼úial─â modificarea comportamentului alimentar,dar ┼či alinarea suferin┼úei psihologice ┼či scoaterea lui din cercul vicios al kilo-drameiÔÇŁ,afirm─â medicul.

Sfatul specialistului-Impactul psihologic al obezităţii

Societatea modern─â discrimineaz─â persoanele obeze,├«n special. Studiile arat─â c─â sunt percepute ca fiind lente,f─âr─â voin┼ú─â,nonperformante ┼či chiar mai pu┼úin inteligente.

Aceste prejudec─â┼úi provoac─â o tendin┼ú─â spre o stim─â de sine sc─âzut─â,dispozi┼úie depresiv─â,atitudine non-comunicativ─â,tendin┼ú─â spre repliere,dificult─â┼úi de inser┼úie social─â,antren├ónd o veritabil─â disonan┼ú─â cognitiv─â:├«mi doresc totul,dar nu ob┼úin nimic,pierz├óndu-mi ├«n final farmecul personal,autenticitatea,moralul,silueta ┼či... s─ân─âtatea! Anamaria Iulian,

medic nutriţionistRecente

refuz   nu   shutterstock 2124337634 jpg
Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi  jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti   shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg
Rusalii shutterstock 2151194551 jpg
Intalnire jpg
muzica casti shutterstock