Ce este sindromul Burnout şi cum te poate afecta la locul de muncă

1 68782 original jpg jpeg

Sindromul Burnout este o afecţiune emoţională pe care orice angajat o poate avea. Duşmanul latent al tuturor celor care lucrează în medii mai mult sau mai puţin stresante este, totuşi, uşor de prevenit şi tratat, prin aplicarea unei serii de tehnici.

Psihologul Ligia Moise şi specialistul în comunicare Marian Enache îţi dezvăluie câteva dintre instrumentele necesare procesului de stâpânire a emoţiilor.

„Situaţiile de stres de la locul de muncă pot afecta atât viaţa personală a individului,cât şi capacitatea de a lua decizii sau de a relaţiona cu colegii de muncă. În cazurile mai puţin fericite,o persoană poate ajunge în stări de surmenaj psihic sau chiar deces”,a declarat psihologul Ligia Moise. Astfel,în cadrul

Numit şi „ardere emoţională”,Sindromul Burnout constă în epuizarea fizică,emoţională şi mentală a individului supus unor situaţii stresante. În aceste condiţii,persoana respectivă pierde atât motivaţia profesională,cât şi interesul pentru nevoile personale,fapt ce îi poate afecta viaţa socială.

Cu o pregătire mixtă,medicală şi umanistă,psihologul Ligia Moise,împreună cu specialistul în comunicare Marian Enache,au găsit o modalitate de a elimina emoţiile negative,atât de dezavantajoase la birou,în întâlniri de afaceri,cât şi în alte contexte sociale.

„Gesturile sunt rezultate ale emoţiilor,iar fiecare gest pe care îl facem le comunică celor din jur o informaţie legată de trăirile noastre interioare. Mai mult decât atât,de cele mai multe ori nici nu suntem conştienţi de mesajul pe care îl transmitem interlocutorului,lucru care poate fi un dezavantaj în contextele socio-profesionale. Tocmai de aceea,fie că te afli pe o poziţie de top management sau că eşti la începutul unei cariere,comunicarea non-verbală este foarte importantă”,a spus Marian Enache,specialist în comunicare.

Puteţi afla mai multe tehnici de stăpânire a emoţiilor la cursul „Managementul emoţiilor în context socio-profesional”,care va avea loc în intervalul 13-15 februarie. Cei doi traineri vor oferi metode de soluţionare problemelor emoţionale.