Concepţii vechi despre mâncare sănătoasă, în funcţie de corp şi de elementul din natură predominant

1 shutterstock 453378898 jpg jpeg

Corpul uman se aseamănă în multe aspecte cu natura înconjurătoare. Există o sinergie a elementelor care ne ajută să ne păstrăm echilibrul biochimic. Conform unor concepţii vechi despre alimentaţie, este important să fim atenţi la elementele şi la semnalele interne şi să consumăm alimente care ne ajută să trăim mai mult şi mai bine.

Publicaţia mindbodygreen.com scrie că, potrivit unor concepţii mai vechi despre hrană, trebuie să luăm în calcul toate elementele din natură care se regăsesc şi în corpul uman. În trecut, se credea că aceste elemente sunt precum nişte hărţi, utile pentru a înţelege cum funcţionează corpul uman şi de ce alimente are acesta nevoie corpul pentru a rămâne sănătos.

În funcţie de constituţia fizică a unei persoane, se poate ajunge la un echilibru prin dietă, fitoterapie – terapie cu plante medicinale – şi meditaţie.

Legătura cu Ayurveda, medicina tradiţională chineză şi astrologia medicală

Unele concepţii din vechime sugerau că există trei tipuri principale de corp. Fiecare are la bază mai multe tradiţii: Ayurveda, medicină tradiţională chineză şi astrologia medicală.

1. Corpul predominat de elementul Pământ

Persoanele cu acest tip de corp au mai multă forţă şi rezistenţă, au nevoie de stabilitate şi tânjesc după o viaţă cât mai uşoară. Atunci când sunt în echilibru, aceste persoane reuşesc să se facă foarte plăcute. În mod normal, au un metabolism mai lent şi sunt mai solide, însă acumulează grăsime pe burtă, mai ales când sunt supuse la stres. Au tendinţa să se îngraşe în jurul taliei, însă braţele şi picioarele rămân subţiri. Atunci când nu sunt în echilibru, aceste persoane riscă să dezvolte anumite boli şi au tendinţa să devină lacome, invidioase sau să manifeste un sentiment puternic de gelozie.

Alimente benefice

Persoanele care au acest tip de constituţie fizică trebuie să mănânce legume cu frunze verzi, proteine uşoare, cum ar fi peştele sau algele marine, alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, nuci, seminţe, unt de migdale, ouă.

Este indicat să bea ceaiuri şi să utilizeze remedii din frunze de păpădie, coajă de portocală, frunze de muştar, rădăcină de brusture, seminţe de muştar şi coada-şoricelului, mure, muşeţel, scorţişoară, ghimbir, păducel, lămâie, urzici, pătrunjel, cimbru.

Alimente interzise

În această categorie, când vorbim despre persoanele cu tip de corp predominant de elemental Pământ, sunt incluse băuturile dulci, dulciurile sau batoanele proteice, în special cele care conţin foarte mult iaurt. Trebuie să evite produsele lactate, pentru că acestea fermentează destul de repede, iar într-un metabolism lent pot să genereze o serie de probleme.

2. Corpul predominat de elementul Foc

Persoanele care au acest tip de corp se deosebesc de ceilalţi datorită minţii foarte agere; tind să aibă o construcţie fizică armonioasă, au o înălţime medie, pielea mai închisă la culoare şi au o temperatură constantă în corp. Părul lor este mătăsos, au un metabolism puternic şi o digestie bună. Aceste persoane sunt mai mereu în alertă şi au o capacitate mare de înţelegere. Majoritatea are calităţi de lider, manifestă empatie şi o dorinţă constantă de a lucra cu alţi oameni. Trebuie să aibă grijă la inflamaţii, fie că este vorba de febră, afecţiuni ale pielii sau boli inflamatoare de orice gen. În general, dezechilibrul emoţional tinde să genereze astfel de probleme.

Alimente benefice

Aceste persoane pot să consume toate tipurile de seminţe, în special orz, orez şi ovăz, legume şi alimente crude, fructe în coajă şi uleiuri brute, în special ulei de nucă de cocos, ulei de susan sau ulei de în. Totodată, le este recomandat să consume fasole, năut, linte şi legume care au frunze verzi, închise la culoare, cum ar fi sfeclă sau spanac.

Este important să evite alimentele picante, pentru că trebuie să îşi menţină constantă temperatura corpului.

Ca plante terapeutice, le sunt recomandate: frunze de fructe de pădure, muşeţel, coriandru, crizantemă, gălbenele, chimen, păpădie, hibiscus, iasomie, lămâie, tei, urzică, mentă, zmeură, flori de trandafir, trifoi şi şofran. Ar fi bine să limiteze consumul de ciocolată, sare, carne sau nuci.

Alimente interzise

Persoanele cu trup predominant de elementul Foc trebuie să evite condimentele puternice, cafeaua, alcoolul şi tutunul.

3. Trupul predominat de elementul Apă sau Aer

Aceste persoane sunt foarte active, sunt predispuse la schimbări şi se simt cel mai bine toamna sau primăvara. Cele mai multe au o stare psihică foarte bună, sunt flexibile, creative, agile şi au foarte multă energie. Au un apetit foarte crescut, aşa că este necesar să aibă un program strict de alimentaţie. De obicei, au o poftă crescută pentru alimente proaspete, iar din această cauză există riscul să aibă probleme cu articulaţiile sau cu sistemul imunitar. Atunci când nu sunt în echilibru, au tendinţa să fie palide, lipsite de energie şi încep să se confrunte cu diverse afecţiuni, în special la nivelul membrelor.

Alimente benefice

Dacă ne luăm tot după concepţiile din vechime despre alimentaţie, persoanale care au acest tip de corp trebuie să aibă o rutină strictă de alimentaţie. Le este recomandat să consume legume, în special sfeclă, morcovi, cartofi dulci şi ţelină, cereale, ovăz, fasole, nuci şi seminţe. Grăsimile şi uleiurile brute sunt o componentă vitală în regimul lor alimentar. Este important să consume ulei de nucă de cocos, ulei de măsline extravirgin, ulei de avocado sau ulei de în. Totodată, pot să consume fructe dulci, coapte şi suculente.

Ca plante terapeutice, sunt indicate ceaiuri de plante şi ierburi dulci. Totodată, frunzele de dafin, cardamom, seminţele de ţelină, scorţişoară, cuişoarele, rădăcină de fenicul şi ghimbirul au foarte multe beneficii asupra sănătăţii.

Alimente interzise

Băuturile pe bază de cofeină, tutunul, alcoolul, consumul alimentelor crude în exces, alimentele conservate şi congelate.

@shutterstock  Recente

SPAM jpg
intalnire romantica jpg
Emoticoane jpg
inselat jpg
nevoia de control   volan   shutterstock 2011393733 jpg
Frica jpg
angajare   interviu   hr process gb5e304e4d 1280 png
Excentric jpg
Narcisist jpg
Top 6 greseli de management care duc angajatii mai aproape de burnout jpg
femeie cu catel jpg
OK Manastirea Humor 523823332 jpg
lider familie shutterstock 1256373445 jpg
echilibru jpg
Longevitate jpg
Fericire jpg
multe obiecte   colectionare compulsiva   shutterstock 1742622026 jpg
Frica jpg
cuplu film shutterstock 695805913 jpg
Apel necunoscut jpg