Cum gestionezi o criză personală care îţi poate afecta serviciul

1 shutterstock 181426181 jpg jpeg

Când lucrurile merg bine, este uşor să avem emoţii şi experienţe pozitive, care duc adesea la o motivaţie şi productivitate sporite la locul de muncă. Cu toate acestea, în perioadele de criză, mai ales cum este cea provocată de pandemie, cu greutăţi şi stres în viaţa personală, poate fi foarte dificil să nu sentimentele negative să interfereze cu viaţa ta profesională.

La un moment dat, toţi ne confruntăm cu un eveniment de viaţă stresant sau o criză personală care ameninţă să ne distragă atenţia şi concentrarea, crede psihologul Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. “Un divorţ, boala unui membru al familiei, probleme cu copiii. Poate că tocmai ai întrerupt o logodnă sau ai încheiat o relaţie lungă. Sau, tocmai ai aflat că partenerul tău te înşală. Oricare ar fi provocarea ta personală, concentrarea la locul de muncă devine probabil secundară sau aproape imposibilă atunci când ai astfel de probleme în minte însă, trebuie să îţi păstrezi calmul şi să găseşti resursele necesare pentru a-ţi putea continua munca”, afirmă specialistul.

Iată 5 sfaturi pentru a trece cu bine printr-o criză personală

1. Ţine sub control stresul şi eliberează anxietatea

“Fă ceva care să te ajute să eliberezi anxietatea înainte de a se instala prea puternic în viaţa ta. Scrie, fă sport, fă plimbări lungi, apucă-te de yoga. Alege o activitate care te determină să te concentrezi în profunzime şi aşa reuşeşti să dai drumul tensiunii şi anxietăţii. Fă multă mişcare şi apoi asigură-te că dormi suficient”, spune Angela Nuţu.

2. Atenţie la vicii

“De cele mai multe ori, stresul te determină să te apropii şi mai uşor de un viciu. Fie că este vorba despre fumat, consum de alcool, cheltuieli suplimentare, jocuri de noroc sau alte dependenţe, toată lumea are puncte slabe. În timp ce viciile pot crea senzaţia de uitare de sine şi pot ameliora imediat unele sentimente stresante, în final acestea vor înrăutăţii lucrurile şi vor creşte nivelul de stres şi anxietate”, afirmă psihologul.

3. Evită dependenţa socială 

“Ai fi surprins cât de liniştitor poate să fie să reuşeşti câteva ore pe zi să stai departe de iluzia socializării online. Limitează-ţi timpul petrecut urmărind ce fac alţii, cum fac alţii, cum le este celor din jur. Petrece timp offline cu familia sau prietenii, sau stai pur şi simplu singur cu activiţăţile tale, şi ai să vezi cum la finalul zilei nivelul de stres va fi puternic diminuat”.

4. Stabileşte câteva limite de bază cu prietenii şi familia

“Unii oameni se simt mai confortabil dacă se confruntă cu problemele şi tragediile lor. Alţii se simt mai bine dacă se întorc la muncă cât mai curând posibil, pentru a se concentra şi pe altceva decât pe grijile personale. Este important să ştii în ce situaţie te simţi cel mai confortabil.Dacă alegi să îţi continui cât se poate de normal munca,  va trebui să stabileşti limite cu familia şi prietenii care vor încerca  să rămână în permanenţă în contact cu tine. Vor trebui să înţeleagă că locul tău de muncă este un spaţiu în care îţi doreşti să te distanţezi de piedicile din viaţa personală şi ai nevoie să te gândeşti doar la munca ta”, este de părere specialistul.

5. Cere ajutor

“Psihologii, terapeuţii şi consilierii pentru dezvoltare personală pot juca un rol important pentru a te ajuta să depăşeşti o criză. Un bun consilier pentru dezvoltare personală te va ghida cu grijă şi răbdare în cadrul unui proces de autocunoştere şi transformare, să explorezi şi să depăşeşti diverse stări sau situaţii cu care te confrunţi în evoluţia personală şi profesională, valorificând şi dezvoltând resursele şi potenţialul propriu. În final, indiferent prin ce criză treci,  important este să îţi aminteşti că trecem cu toţii şi prin vremuri întunecate în viaţă şi este normal să avem momente de slăbiciune, momente de nesiguranţă, este în regulă să nu ştim întotdeauna cum să facem faţă problemelor care ne schimbă viaţa. Şi este, de asemenea, normal şi sănătos să căutăm ajutor şi să ne lăsăm ghidaţi de oameni cu pregătire şi experienţă”, explică Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

FOTO ShutterstockRecente

SPAM jpg
intalnire romantica jpg
Emoticoane jpg
inselat jpg
nevoia de control   volan   shutterstock 2011393733 jpg
Frica jpg
angajare   interviu   hr process gb5e304e4d 1280 png
Excentric jpg
Narcisist jpg
Top 6 greseli de management care duc angajatii mai aproape de burnout jpg
femeie cu catel jpg
OK Manastirea Humor 523823332 jpg
lider familie shutterstock 1256373445 jpg
echilibru jpg
Longevitate jpg
Fericire jpg
multe obiecte   colectionare compulsiva   shutterstock 1742622026 jpg
Frica jpg
cuplu film shutterstock 695805913 jpg
Apel necunoscut jpg