Cum s-au dezvoltat expresoarele de cafea de-a lungul timpului

1 clickpentrufemei pexels karolina grabowska 6032796 jpg jpeg

Oamenii au căutat întotdeauna modalităţi de a-şi face viaţa mai simplă, iar tehnologia evoluează constant pentru a îndeplini aceste nevoi. Maşinile şi avioanele ne duc acolo unde trebuie să mergem, în timp ce telefoanele şi reţelele sociale ne conectează cu prietenii şi familia din străinătate. Nici expresoarele de cafea nu diferă.

În timp ce cafeaua a existat de secole, aparatul de cafea pe care îl cunoaştem în ziua de astăzi a început să apară în etapele sale infantile în timpul revoluţiei industriale – de la primul expresor cafea fabricat vreodată în 1884 până la emblematicul E61 de la Faema în 1961.

Inovaţiile maşinii de cafea din această perioadă includ:

  • 1884 - Angelo Moriondo brevetează primul expresor cafea pentru uz comercial
  • 1901 - Luigi Bezzera proiectează o maşină care forţează aburul şi apa prin cafea măcinată
  • 1912 - Giuseppe Cimbali brevetează schimbătorul de căldură modern găsit în expresoare
  • 1947 - Achille Gaggia înregistrează un expresor cafea cu mecanism cu pârghie şi piston de preparare a cafelei
  • 1961 - Faema vine cu faimosul E61

Aceste repere cheie au constituit elementele de bază pe care producătorii le folosesc în ziua de astăzi. 

În principiu, progresele tehnice în expresoarele de cafea comerciale pot fi împărţite în trei domenii cheie:

1. Procesele de fabricaţie

De-a lungul timpului, producătorii au aflat importanţa dezvoltării de noi caracteristici şi a actualizării procesului de fabricaţie pentru a oferi cele mai inovatoare modele de pe piaţă. Procedând astfel, îşi propun să satisfacă nevoile şi aşteptările consumatorilor în ceea ce priveşte calitatea, performanţa şi capacitatea de întreţinere.

Expresorul cu un singur boiler este un exemplu clar. Iniţial, multe boilere erau fabricate din aluminiu, ceea ce a cauzat probleme de coroziune. Producătorii au dezvoltat apoi boilere îmbunătăţite construite din cupru sau oţel inoxidabil.

Între timp, producătorii nu numai că au îmbunătăţit expresoarele cu un singur boiler, dar au dezvoltat modele cu două şi mai multe boilere pentru a satisface cererea în creştere. Multe dintre aceste modificări au fost implementate pentru a obţine o infuzie mult mai controlabilă, inclusiv pre-infuzie şi controlul temperaturii.

2. Utilizare

În timp ce evoluţiile tehnologiei expresoarelor îmbunătăţesc calitatea şi consistenţa, ele ajută, de asemenea, barişti fără experienţă să facă cea mai bună cafea posibilă, cu cunoştinţele lor limitate.

Unele caracteristici care odinioară erau considerate un lux au devenit norma. De exemplu, multe expresoare de cafea au trecut de la utilizarea comutatoarelor la ecrane LCD şi, în unele cazuri, chiar la ecranele tactile.

Dar, înainte ca cafeaua să fie extrasă, trebuie să fie măcinată. Râşniţele au evoluat de la echipamente simple, acţionate manual, la maşini mult mai avansate. Baristii sunt acum capabili să selecteze timpii de dozare, greutăţile dorite ale dozelor şi compatibilităţile de telemetrie.  

O altă inovaţie este bagheta cu abur, care în mod tradiţional îndrepta aburul din interiorul maşinii până la capătul braţului. Acum, producătorii au implementat o tehnologie care, prin simpla atingere a unui buton, permite bariştilor să spumeze automat laptele la o temperatură constantă pentru a asigura o spumă cremoasă.

Comunicare

Mai mulţi producători au introdus calculatoare interne şi procesoare pe propriile aparatele de cafea. Aceşti procesoare sunt capabile să citească şi să interpreteze informaţii valoroase, inclusiv timpii de extracţie, temperaturile, numărul de vânzări şi istoricul. Datorită implementării acestei tehnologii, bariştii şi tehnicienii pot interpreta datele printr-o conexiune la internet. Avantajele acestui lucru includ analiza precisă a datelor, controlul calităţii şi notificări în timp real.

Producătorii încearcă, de asemenea, să apeleze la consumatorul expert în tehnologie, care cel mai probabil îşi foloseşte telefonul inteligent pentru servicii bancare online, reţele sociale şi achiziţionarea de îmbrăcăminte. Deci, de ce să nu incluzi şi cafeaua?

În viitorul apropiat, am putea vedea chiar unităţi în localurile cu cafea în care clienţii plătesc cu cardul şi o maşină le face băutura automat fără interacţiune umană.

În concluzie, de la începuturile lor umile, expresoarele de cafea au trecut prin peste 120 de ani de cercetare şi dezvoltare. Producătorii au muncit foarte mult adaptându-se la tendinţele consumatorilor şi la evoluţiile tehnologice din industria cafelei. Ei şi-au dezvoltat produsele pentru a atinge diferite cerinţe şi tendinţe ale consumatorilor.

Ceea ce este interesant nu este istoria unui expresor cafea, ci ce va aduce viitorul. Un lucru este sigur - dragostea noastră pentru cafea nu dispare şi expresoarele de cafea vor evolua pentru a produce cafea şi mai bună.

@pexels.com