Curiozităţi despre avocado: în 9 luni se coace şi e bun de consum, exact cât durează o sarcină

3 avocado shutterstock 631678973 ok jpg jpeg

Rodul unui pom fructifer, avocado poate fi consumat şi ca fruct, şi ca legumă. Vorbim despre un produs bogat în calorii, deci trebuie consumat cu moderaţie. Când vine vorba despre valoare nutriţională, avocado este demn de un loc fruntaş în topul alimentelor de calitate.

Sursă importantă de grăsimi sănătoase, oferite de miezul lui cremos, avocado este şi hrănitor, şi benefic pentru sănătate. Acidul oleic pe care-l conţine fructul contribuie la prevenirea cancerului de prostată şi de sân, iar combinaţia de avocado cu roşii este terapeutică în toată puterea cuvântului. Roşiile au proprietăţi anticancerigene, iar avocado, printr-un efect sinergic, potenţează aceste beneficii.

Întăreşte imunitatea şi amână îmbătrânirea

Conţine glutation, un antioxidant care contribuie la echilibrarea funcţiilor sistemului nervos, de aceea avocado fortifică sistemul imunitar şi întârzie procesul de îmbătrânire. Datorită luteinei, pe care o are în compoziţie, avocado are efecte pozitive asupra ochilor şi pielii. Totodată, acest fruct este recunoscut şi pentru capacitatea de absorbţie a substanţelor nutritive furnizată de o masă echilibrată. În plus, oferind o cantitate semnificativă de acid folic, fructul reduce riscul de accident vascular cerebral. Acidul folic este extrem de benefic în timpul sarcinii, pentru că previne defectele congenitale la copii şi favorizează dezvoltarea creierului.

Reglează colesterolul şi glicemia

stanga
dreapta
4 vlad rosca mic jpg jpeg

Include-l în meniu cât mai des, pentru că reglează nivelul de zahăr din sânge, tensiunea arterială şi este bogat în fibre şi grăsimi solubile. Avocado conţine mai mult potasiu decât bananele şi este o sursă importantă de grăsimi sănătoase, favorizând reglarea nivelului de colesterol – creşte colesterolul bun (HDL) şi îl reduce pe cel rău (LDL).

Ştiai că…

…avocado are nevoie de exact nouă luni pentru a se coace şi a fi bun pentru consum, adică exact cât durează o sarcină normală? Mai mult, forma acestui aliment duce cu gândul la corpul unei femei însărcinate.

Bine de ştiut!

Valoarea nutriţională pentru 100 g de avocado este de 167 calorii, 2 g proteine, 8,6 g carbohidraţi, 15,4 g lipide şi 5,4 g fibre.

Sfatul specialistului

Vlad Roşca

medic şi nutriţionist la MedLife – Genesys, Arad

4 vlad rosca mic jpg jpeg

Recomand consumul zilnic al acestui fruct în combinaţie cu legume şi/sau carne slabă. Un avocado pe zi este suficient pentru a te bucura de toate beneficiile acestuia. Fructul este gustos, dacă este copt. Culoarea pe care o are fructul copt trebuie să fie similară cu cea a unei vinete, nicidecum verde.Recente