De ce e BINE să trişezi când ţii dietă, ca să ai rezultate bune. Da, ai citit corect!

1 cheat day shutterstock 1538946269 jpg jpeg

O persoană încearcă, în medie, 126 de diete, de-a lungul vieţii, arată studiile. Suntem tentaţi să începem cel puţin două diete, „la modă‟, pe an, pe care, de obicei, le abandonăm după doar şase zile. Dacă trişăm din când în când, avem mai multe şanse să ţinem dieta până la capăt?

Lipsa de ambiţie, stricteţea meniurilor, dependenţa de zahăr sau de carbohidraţi sunt doar câteva dintre motivele pentru care oamenii renunţă să ducă o dietă până la capăt.

Nutriţioniştii informează că este bine ca, o dată pe săptămână, să introducem în meniul dietei noastre o zi în care să trişăm. Adică să avem o masă pe săptămână, în care să putem mânca tot ce ne dorim, moderat. Astfel, vom reuşi să învingem poftele culinare atunci când ţinem regim.

O masă pe săptămână, fără restricţii

Cure de slăbire se ţin de mult timp, dar abia de curând s-a aprobat conceptul de masă cu de toate, numai cu alimente de dietă nu. „Cheat meal‟ (în engleză, masa înşelătoare) se referă la unda verde de care este indicat să beneficiezi din cnd în când, ca o recompensă pentru eforturile tale din celelalte zile de dietă. Se crede că este bine să îţi faci acest moft o dată pe săptămână, când poţi mânca alimente nepermise în dieta ta – cu moderaţie, însă. Excesul alimentar nu este recomandat.

Avantajele trişatului în dietă

1. Creşte metabolismul şi îţi îmbunătăţeşte capacitatea de a pierde în greutate. O masă cu mai multe calorii pe săptămână calorică nu îţi va pune în pericol dieta, din contră vei reuşi să slăbeşti mai repede.

2. Ajută la resetarea hormonilor responsabili de metabolismul sănătos şi de reglarea insulinei în corp.

3. Este o uşurare psihologică! Potrivit studiilor, oamenii reuşesc să ţină o dietă pentru un timp mai îndelungat dacă li se oferă o recompensă la finalul săptămânii. Simt că au fost răsplătiţi pentru efortul depus, iar poftele excesive pot fi potolite cu ajutorul unei mese delicioase.

Cum organizezi un răsfăţ culinar

Pentru un răsfăţ culinar, cheia este planificarea! Este de preferat să îţi pregăteşti din timp această masă, cum ar fi la finalul săptămânii sau la o ocazie specială. În acest fel, o poţi adapta în jurul aportului de calorii din ziua respectivă. Este minunat să ai ceva de aşteptat, oferindu-ţi motivaţie suplimentară să te descurci bine în timpul săptămânii!

Nu face din asta un obicei. Este crucial să nu ai mai multe mese de răsfăţ în timpul unei diete şi niciodată să nu îţi sabotezi dieta pentru mai multe zile! Mesele calorice îţi pot anula serios munca pe care ai depus-o în timpul săptămânii.

După masa cu de toate, nu este bine să te urci imediat pe cântar. Specialiştii spun că nu este recomandat să te cântăreşti cel puţin două – trei zile după răsfăţul culinar.

Bine de ştiut! Dacă îţi urmezi dieta 90% din timp, te poţi răsfăţa cu alimente preferate, dar nepermise, o dată pe săptămână, fără să anulezi efectele dietei.

@shutterstock