Dieta care ţi se potriveşte în funcţie de temperament

1 shutterstock 591898898 jpg jpeg

Nu ai găsit, până acum, regimul de slăbit care să dea rezultate bune şi în cazul tău? Acest lucru poate avea legătură cu incompatibilitatea dintre dieta respectivă şi firea ta. Eşti ceea ce mănânci sau mănânci în funcţie de cum eşti.

Felul tău de-a fi are o influenţă extrem de mare asupra relaţiei tale cu mâncarea. Din acest motiv, dacă nu alegi dieta potrivită cu temperamentul tău, eşecul va apărea mai devreme sau mai târziu. Pe de altă parte, dacă urmezi dieta care se pliază personalităţii tale, o veţi găsi plăcută, uşor de ţinut şi eficientă.

Temperament sangvin

Cum îl recunoşti? Genul de persoană comunicativă, veselă, binedispusă, impulsivă, şi dinamică, care se adaptează rapid unei situaţii şi ale cărei trăiri sufleteşti sunt intense.

Cea mai potrivită dietă pentru persoanele cu această fire este cea pe care o pot organiza singure, în funcţie de programul lor. Sangvinii ar trebui să evite alimentele grase şi să mănânce carne de pui şi de peşte şi, zilnic, legume verzi şi verdeţuri, cum ar fi pătrunjel, mentă, coriandru, salată şi fasole verde. Fructele şi legumele incluse în dietă ar trebui să fie unele de sezon. Sangvinicul este caracterizat prinun temperament impulsiv, aşa că trebuie să facă exerciţii pentru a avea grijă de energia lui în exces. Se descurcă cel mai bine cu exerciţii fizice simple, cum ar fi mersul pe jos, ridicări uşoare de greutăţi sau mişcări repetitive, mai degrabă decât cu exerciţii intense, cum ar fi joggingul.

Temperament flegmatic

Cum îl recunoşti? Calm, liniştit, lent, răbdător, meticulos, echilibrat din punct de vedere emoţional, dar puţin comunicativ.

Acest gen de persoană se poate ataşa emoţional de mâncare şi îi poate fi foarte dificil să urmeze vreo dietă. Din acest motiv, este esenţial ca persoana flegmatică să aleagă o dietă apetisantă şi plăcută vizual. Dieta ar trebui, de asemenea, să permită un consum echilibrat al alimentelor lor preferate, deoarece flegmaticul găseşte confort în aceste alimente şi îi va fi greu fără ele. Predispus la retenţia de apă, flegmaticul poate evita acest neajuns dacă se hidratează suficient, evită alimentele foarte sărate şi bea ceaiuri din plante care favorizează eliminarea apei, precum cel de păpădie sau de urzici. Regimul potrivit de slăbit trebuie să se bazeze pe mâncăruri gustoase, condimentate, iar carnea (de pui sau de peşte) ar fi ideal să fie pregătită la grătar.

Temperament coleric

Cum îl recunoşti? Este impulsiv, agresiv, energetic, are reacţii emoţionale puternice, este spontan, guraliv şi trece rapid de la o stare la alta.

De cele mai multe ori, acest tip de persoană este mai degrabă subponderală decât supraponderală. Deoarece colericul nu este pofticios de fel, acesta se poate descurca bine şi cu o dietă care include aceleaşi alimente prin rotaţie. Ar putea urma cu succes şi un regim bazat doar pe smoothie-uri sau sucuri naturale. Genul de persoană care se aprinde repede, colericul ar trebui să evite stimulentele alimentare, cum ar fi cofeina şi ceaiurile negre. Îi este recomandată o dietă bazată în cea mai mare parte pe legume şi fructe crude. Tipul coleric tinde să ardă rapid caloriile, astfel încât orice dietă pe care o urmează trebuie să implice multe mese frugale pe parcursul zilei şi să fie bogată în proteine.

Temperament melancolic

Cum îl recunoşti? Este genul emotiv, sensibil, interiorizat, înclinat spre visare, cu dificultăţi de adaptare şi cu randament scăzut.

Tipul de persoană melancolică apreciază stricteţea. Cu cât o dietă este mai bine structurată şi restrictivă, cu atât va avea mai mult succes. Atunci când alege un plan dietetic, melancolicul trebuie să se asigure că acesta implică un meniu bine planificat şi strict, care include măsurători şi ingrediente pentru fiecare masă a zilei. Melancolicii au nevoie de mai multe fibre decât orice alt temperament. Din acest motiv, ar trebui să aleagă o dietă care să includă fulgi de ovăz, orez brun şi legume. Cei cu temperament melancolic sunt, de asemenea, foarte sensibili la alimentele picante şi la dulciuri. Acestea pot face ca organismul lor să funcţioneze mai puţin eficient şi să încurajeze acumularea de kilograme. Ca activitate sportivă, ar trebui să aleagă una dinamică, opusă personalităţii lor, precum înotul sau alergatul.

FOTO Shutterstock