Diete periculoase pentru organism

1 47384 original jpg jpeg

Îţi doreşti din tot sufletul să scapi de mai multe kilograme acumulate de-a lungul timpului. Orice dietă ţi se propune, tu o ţii cu sfinţenie. Şi efectele nu întârzie să apară, mai dezastruase decât te-ai aştepta: o stare permanentă de oboseală, lipsă de calciu şi vitamine, o piele lipsită de strălucire şi alte probleme de sănătate. De aceea ce trebuie să fii atentă la ce regim ţii. Iată care sunt dietele periculoase pentru tine:

Dieta cu un singur aliment

Urmând o dietă gen „supă de varză” sau „ananas” sau „salată verde”,în care mănânci pe săturate doar un singur aliment,îţi pune în pericol sănătatea. Poate că acel aliment,cum este varza sau ananasul,te ajută să scapi de câteva kilograme,dar dacă mănânci numai asta timp de o săptămână sau două,vei suferi grave carenţe de minerale,proteine şi vitamine. După o săptămână te vei simţi ameţită şi lipsită de putere. Vei pofti apoi la orice aliment îţi iese în cale,ca să nu te mai simţi înfometată. În scurt timp nu numai că vei pune la loc tot ce ai dat jos cu dieta „minune”,ci vei adăuga şi câteva kilograme în plus.

„Dacă bei zilnic doi litri de ceai verde sau de apă,ori de câte ori şi se face foame,vei slăbi 4 kg într-o săptămână”. Îţi sună cunoscut acest sfat? Ei bine,dietele bazate aproape exclusiv pe ceai,apă sau supe strecurate,care-ţi promit că vei elimina toxinele din organism şi vei scăpa şi de multe kilograme sunt o ameninţare pentru sănătatea ta. Într-adevăr,oragnismul elimină toxinele,dar după două zile lipsa de lipide,glucide şi proteine se face simţită. Glicemia scade şi te vei simţi obosită tot timpul. Poţi ţine această dietă o zi pentru detoxifiere,dar în nici un caz mai mult.

Dietele foarte sărace în glucide (gen Atkins,Scarsdale,Miami) îţi propun să mănânci numai proteine:carne,peşte,ouă,unu,ulei. În schimbi,nu ai voie deloc alimente bogate în glucide gen pâine,paste,cereale,brânză,iaurt sau fructe. Îţi garanteză că scapi de o mulţime de kilograme în doar câteva săptămâni. Dacă o ţii câteva luni,rezultatele promise sunt şi mai spectaculoase. Ceea ce se şi întâmplă. Numai că pe termen lung,această dietă te afectează. Lipsa de carbohidraţi din regim duce la scăderea glicemiei şi la oboseală cronică. Colesterolul creşte,lipsa fibrelor duce la probleme de digestie,lipsa fructelor duce la carenţe de vitamine,iar lipsa zahărului duce la nervozitate.

Găseşti deseori în comerţ pudre cu gust de ciocolată sau de fructe cu care îţi poţi prepara o băutură care înlocuieşte o masă. Anumite firme îţi propun un set de pudre şi batoane care înlocuiesc toate mesele. Rezultatele promise sunt de asemenea „spectaculoase”:scapi de X kilograme,nu-ţi mai este foame,eşti mereu în formă etc. Poţi înlocui din când în când o gustare sau o masă cu un astfel de preparat,dar este periculos să urmezi un regim bazat numai pe aceste produse. Aceste pudre duc la retenţia de apă şi la acumularea de toxine în sânge,dar şi la carenţa de vitamine. Prudenţa ar trebui să fie cuvântul de ordine când este vorba de orice produs „minune” care te scapă rapid de kilograme.