Mâncare & moralitate. Dieta care îi scăpa pe oameni de poftele trupeşti acum 200 de ani

1 aaaaaaaaaaaaaaa jpg jpeg

Ideea unei diete care să promoveze virtutea, stilul de viaţă curat şi sănătos nu e deloc nouă. Legătura dintre mâncare şi moralitate are o istorie îndelungată şi a fost făcută, acum aproape două secole, pentru a ţine în frâu pornirile sexuale ale populaţiei. Cu ce succes oare?

Ceea ce mâncăm ne afectează sănătatea, dar şi comportamentul. Cel puţin aşa gândeau în urmă cu aproape 200 de ani cei care îşi doreau un trai pur, lipsit de efectele nedorite ale tentaţiilor aflate la tot pasul. Dar cum se poate corija, cu ajutorul alimentaţiei, orice instinct sexual, orice dorinţă arzătoare?

Cel care a iniţiat dieta care promitea să-i scape pe oameni de poftele carnale a intrat în istorie cu teoriile sale. A avut succes printre cei care căutau să crească rezistenţa oamenilor în faţa epidemiilor, dar şi să cureţe societatea de anumite porniri primare imorale.

Efecte asupra comportamentului uman

Reverendul şi ministrul presbiterian Sylvester Graham a devenit un reformator dietetic, care a promis oamenilor un trai moral pe baza alimentaţiei lor. Acesta a pus accentul pe vegetarianism şi pe temperarea pornirilor primare ale oamenilor. Inventatorul făinii graham şi al biscuiţilor din graham a devenit preot în 1826, moment în care a început să le propovăduiască oamenilor despre mâncarea sănătoasă şi efectele ei benefice asupra sănătăţii şi comportamentului uman.

Americanul compara oamenii cu nişte urangutani şi ajunsese la concluzia că ambele primate au nevoie de o alimentaţie vegetariană pentru a duce cea mai bună viaţă posibilă. Însă nu numai vegetarianismul era încurajat de Graham, ci şi cumpătarea, abstinenţa sexuală şi băile regulate. De fapt, orice îi putea curaţă pe oameni de mizeria fizică şi morală. Prelegerile lui despre un trai cumsecade erau ascultate de mii de oameni şi luate ca atare.

Împotriva depravării

În 1831, Sylvester a făcut legătura între dietă şi boală. El susţinea că newyorkezii sunt afectaţi, în mod fatal, de stilul modern de viaţă, din care făceau parte stimulente precum alcoolul, tutunul şi cafeaua, dar şi produsele alimentare rafinate, pline de agenţi chimici. Astfel, patiseria nu era deloc pe placul acestuia şi nici laptele comercializat la acea vreme, care provenea de la vaci hrănite defectuos.

Mai mult decât atât, Graham a ajuns la concluzia că o dietă bogată în grăsimi detemină apariţia şi menţinerea apetitului sexual. Soluţia lui împotriva depravării? Aministrarea unor alimente cât mai fade posibil. În dieta „nesexuală” a lui Sylvester se regăsesc fructele, cerealele, seminţele şi fructele, în timp ce carnea şi condimentele nu sunt deloc recomandate atunci când se doreşte potolirea instinctelor sexuale.