Pâinea este sau nu un aliment vegan? Iată la ce trebuie să fim atenţi

1 shutterstock 723263164 jpg jpeg

Dieta vegană exclude alimentele de origine animală – carnea de orice fel peştele, ouăle, lactatele -, precum şi orice alte alimente procesate şi preparate cu produse de origine animală. Însă faptul că, de multe ori, exclude pâinea poate să pară o extremă.

Nimic nu pare mai vegan, mai natural şi mai puţin procesat decât pâinea. În cea mai pură formă, pâinea este considerată un aliment vegan. Ingredientele sunt drojdia, făina, apa şi sarea. Niciunul dintre aceste ingrediente nu face parte din grupele de produse alimentare pe care veganii nu ar trebui să le mănânce. Însă foarte multe sortimente de pâine sunt, de fapt, făcute cu produse de origine animală.

Unele pâini, în special cele ambalate, feliate şi cele cu termen lung de garanţie, au în componenţă monogliceride şi digliceride, care sunt grăsimi şi emulgatori folosiţi pentru a îmbunătăţi textura pâinii. Acestea ajută şi la prelungirea duratei de valabilitate a produselor în componenţa cărora intră.

Monogliceridele şi digliceridele sunt adesea derivate din ulei de soia, dar ele pot proveni uneori din grăsimi animale (din oasele sau pielea animalelor). Acest lucru este valabil şi pentru lecitină, un emulgator alimentar care uneori provine din gălbenuşul de ou. În plus, unele sortimente de pâine sunt îmbunătăţite cu ouă, miere, unt sau lapte.

Uneori, ambalajul nu conţine toate aceste informaţii. Conţine toate ingredientele din componenţa produsului, fără a preciza, însă, dacă monogliceride, digliceride sau lecitina sunt sau nu de provenienţă animală.

Ce pâini sunt sigure pentru un vegan?

În astfel de cazuri, este imposibil să-ţi dai seama dacă este sau nu vorba de un produs sigur 100% pentru dieta vegană aşa că, dacă ai dubii după ce citeşti o etichetă, nu cumpăra produsul respectiv. Alege pâini artizanale, care au în componenţă ingredientele clasice: făină, apă, sare, drojdie. Pâinea cu maia, lipiile, pita grecească, ciabatta, bagheta, focaccia sunt alegeri bune pentru vegani, mai ales dacă sunt achiziţionate de la brutării artizanale şi nu din marile lanţuri de magazine.

Cele mai sigure pentru vegani sunt pâinile „plate“, de tipul lipiilor, pitei, ciabattei, dar şi aici există excepţii, ca de exemplu pâinea indiană naan, care conţine unt clarificat. La polul opus se situează pâinile foarte pufoase sau îndulcite, de tipul brioche, care conţin, de obicei, ingrediente de origine animală (lapte, unt etc.).

FOTO Shutterstock