Ştiai că roşiile au efect asemănător aspirinei?

1 58299 original jpg jpeg

Delicioasele roşii, indispensabile în salatele de vară şi igredient de bază în mâncăruri gătite de orice fel, îţi furnizează nu numai antioxidanţi şi vitamină C, dar şi salicilaţi, compuşii cu efect asemănător aspirinei. Şi sunt ideale în curele de slăbit!

Roşiile dau savoare mâncărurilor de orice fel,dar sunt la fel de bune atunci când sunt consumate crude. Pieliţa lor conţine o doză serioasă de licopen,pigmentul roşu cu rol antioxidant,antiâmbătrânire şi de combatere a maladiilor cardiace,iar substanţa cu consistenţă de gel din jurul seminţelor este bogată în salicilaţi. Aceştia din urmă au un rol extrem de benefic,împiedicând coagularea sângelui şi având astfel un rol protector împotriva bolilor de inimă.

Citeşte şi:

Cura de roşii. 3 beneficii incontestabile

Consumul de roşii previne atacurile cerebrale

Salicitaţii nu sunt însă singurele substanţe nutritive furnizate de roşii. Acestea mai oferă concentraţii serioase de:

-adic clorogenic,un acid organic cu proprietăţi anti-canceroase şi cu efect de scădere a glicemiei. Este un inhibitor al tumorilor,şi blochează acţiunea toxinelor precum nitozaminele – compuşi care se găsesc în  fumul de ţigară şi în mezeluri,şi care pot declanşa cancerul.

-vitamina C,care are efect de întărire a peretelşui vascular,de cicatrizare,de stimulare a absorbţiei fierului,de protecţie împotriva radicalilor liberi – deci şi de reducere a apariţiei anumitor tipuri de cancer şi a bolilor cardiovasculare. O roşie de talie medie oferă 25 % din doza zilnică recomandată de vitamină C!

-betacaroten,cu rol în prevenţia cancerului pulmonar şi scăderea riscului bolilor de inimă. În organism,betacarotenul e transformat în vitamină A,care previne apariţia unei serii de afecţiuni de vedere,având şi rol în creştere,în menţinerea sănătăţii pielii,părului,unghiilor,precum şi în dezvoltarea osoasă şi a dinţilor.

Tot roşiile se „laudă” cu un aport caloric scăzut – o roşie medie furnizează 26 de calorii-,fiind şi sursă de:

-folat,necesar fabricării materialului genetic,celulelor roşii ale sângelui şi sintetizării anumitor aminoacizi. Previne,de asemenea,apariţia defectelor neurologice congenitale la făt.

-potasiu,cu efect în scăderea tensiunii arteriale şi în menţinerea unui metabolism echilibrat.

Bine de ştiut!Pe lâng beneficii,roşiile pot avea şi efecte nedorite:

-pot cauza arsuri gastroesofagiene când sunt consumate crude

-conţin mici doze din compuşii numiţi sonaline,care pot cauza diaree şi crampe,uneori dureri de cap.

-concentraţia de salicitaţi poate cauza reacţii adverse – astm,eczeme,sinuzite- din partea celor sensibili la spirină.



Recente

maria mica jpg
shutterstock 2311427679 jpg
shutterstock 2440215025 jpg
shutterstock 2258495099 jpg
shutterstock 1282948723 jpg
5 semne ca mananci pe fond emotional  Sursa foto shutterstock 2466825517 jpg
Test gaseste trifoiul cu patru foi  Sursa foto Betway jpg
Cum sa citesti oamenii ca un profesionist  Sursa foto shutterstock 2441351465 jpg
7 motive ciudate pentru care milenialii sunt predispusi la boli mintale  Sursa foto shutterstock 2381348949 jpg
Ce spune forma fruntii despre tine  Sursa foto shutterstock 2369632163 jpg
test de personalitate jpg
lux jpg
anxietate jpg
Cum reactionezi corect când esti jignit  Sursa foto shutterstock 2426984583 jpg
Rugaciuni Sfantul Pantelimon  Sursa foto third 3910986 1280 jpg
medic incepator jpg
bnb@clikpentrufemei ro (1) jpg
Alege un desert preferat si afla cum esti perceput  Sursa foto shutterstock 1013046382 jpg
O femeie care pleaca in concediu  jpg
Culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 2360547709 jpg