Tot ce trebuie să ştii despre pastilele de slăbit

1 72969 original jpg jpeg

În încercarea de a ajunge la silueta dorită, multe femei optează pentru pastilele de slăbit în locul dietei şi al exerciţiilor fizice. Atenţie însă, lista cu efecte secundare al acestor metode zise rapide nu este deloc de neglijat!

Deschizi televizorul şi inevitabil,dai peste reclamele la suplimente care promit pierderea în greutate fără efort sau restricţii alimentare. Află care este diferenţa între diversele metode de slăbit cu pastile,în ce condiţii poţi apela la ele şi la ce riscuri te expui.

Cum acţionează

Pastilele pentru slăbit se împart în două categorii:medicamente şi suplimente alimentare.  La rândul lor,medicamentele pentru slăbit sunt de două feluri:cele care reduc apetitul şi cele care limitează absorbţia de grăsimi la nivelul sistemului digestiv. Cele din prima categorie acţionează asupra sistemului nervos central şi au proprietăţi asemănătoare cu amfetaminele,antidepresivele şi medicamentele administrate în tratamentul diabetului zaharat.

Administrare doar sub supraveghere medicală

Pastilelepentru slăbit,indiferent de tip,se iau doar la recomandarea şi sub controlul medicului. În general,sunt indicate doar persoanelor a căror stare de sănătate este pusă în pericol de numărul de kilograme în plus şi care nu au reuşit să slăbească printr-un regim alimentar sau care nu pot face efort fizic. În această categorie intră persoanele care suferă de obezitate şi cele supraponderale,mai ales dacă au hipertensiune arterială,nivel crescut al colesterolului rău,LDL,cele cu diabet zaharat de tip 2 sau cu apnee de somn. Tratamentul medicamentos vine în completarea unei diete bazată pe anumite restricţii alimentare,completată de exerciţii fizice,atunci când este posibil.

Provoacă tulburări cardiace

Persoanele care iau medicamente pentru slăbit trebuie să fie monitorizate de către medic pe perioada tratamentului,deoarece pastilele care reduc apetitul pot declanşa sau agrava unele afecţiuni deja existente. Printre cel mai des întâlnite efecte adverse se numără bolile cardiovasculare:palpitaţiile,tahicardia,creşterea valorilor tensiunii arteriale şi chiar infarctul de miocard. Mai pot da insomnii,dureri de cap,tulburări comportamentale şi afecţiuni digestive:diaree,constipaţie,vărsături. Există riscul,de asemenea,ca odată terminat tratamentul,persoana să revină la greutatea iniţială.

Citeşte şi:

Ce alimente să eviţi când iei pastile

Dependenţa de pastile:cauze şi efecte

Dau anemie

Nici pastilele care limitează absorbţia grăsimilor în organism nu sunt lipsite de riscuri,doar un sigur medicament de acest tip fiind aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Acestea împiedică asimilarea grăsimilor la nivel intestinal. Printre neplăcerile provocate se numără creşterea frecvenţei scaunelor şi durerile abdominale. Un alt efect advers al acestui tip de pastile este faptul că,pe lângă grăsimi,pot împiedica asimilarea în organism a vitaminelor liposolubile (A,D,E şi K),pentru absorbţia cărora este necesară prezenţa grăsimilor.

Cum acţionează suplimentele

Pentru a funcţiona corespunzător,organismul nostru are nevoie de anumite substanţe nutritive. În lipsa acestora,unele funcţii sunt încetinite,ceea ce poate afecta inclusiv menţinerea unei greutăţi normale. Suplimentele pentru slăbitsunt recomandate,de asemenea,doar de către medic,care le va prescrie după o evaluare nutriţională care include şi analize de sânge. Suplimentele pot cuprinde vitamine,minerale şi acizi graşi Omega-3.

Bine de ştiut!

Pastilele cu rol laxativ şi diuretic nu contribuie la pierderea în greutate. Luate fără prescripţie,deshidratează organismul şi pot duce la tulburări electrolitice,responsabile de apariţia aritmiilor cardiace. În acelaşi timp,deshidratarea încetineşte arderea grăsimilor.

Dr. Andreea Şuvoială,medic specialistendocrinolog,consilier nutritiţie şi dietetică,Bio Terra Med,Bucureşti

Evită pastilele,prafurile şi dispozitivele pentru slăbit neaprobate,procurate din surse nesigure,fără prospect în limba română şi care promit efecte spectaculoase. Nu cumpăra un produs netestat,cu ingrediente necunoscute,dar presupus miraculoase,oricât de tentant ar părea. Îţi poate pune în pericol sănătatea,deoarece multe conţin substanţe cu efect anorexigen,similare amfetaminei. Nu îţi face un obicei din a înlocui mesele cu prafuri şi batoane de slăbit,oricât de variată şi complexă ar părea lista de ingrediente. Ele favorizează malnutriţia şi încetinesc metabolismul.Recente

Mesaje text, relatie, foto shutterstock jpg
3 semne ca ai anxietate relaționala  Sursa foto Shutterstock 2002193720 jpg
autosugestie jpg
Regula 333 sau metoda care te ajută să scapi de anxietate, foto shutterstock jpg
trezitul devreme si starea de spirit, foto shutterstock jpg
Cele mai ascunse secrete ale zodiilor, shutterstock  jpg
Gesturi care lasa celorlalti o impresie proasta  Sursa foto Shutterstock jpg
anxietate shutterstock 1418979635 jpg
Reguli de bune maniere care sunt frecvent încălcate, foto shutterstock jpg
Bomboane jpg
Cum sa faci ca afacerea ta sa conteze 3 strategii pentru succes jpg
semnificatia zilei de nastere foto shutterstock 2031304499 jpg
rugaciuni pentru casnicie trainica shutterstock 178817489 jpg
shutterstock 1647140854 jpg
1 inaltarea sfintei cruci jpg jpeg
concediere   office g1090d99cf 1280 png
fidelitate jpg
Test de personalitate jpg
dinti de aur jpg
menstruatie jpg