Virtuţile neştiute ale vinului: 1 pahar de vin pe zi întăreşte sistemul imunitar

1 vin jpg jpeg

„In vino veritas‟, adică „în vin se găseşte adevărul‟, spune un vechi dicton latin. Vinul este licoarea care rezolvă problemele, leagă prietenii şi vindecă sufletul, mai cu seamă corpul. În multe culturi şi religii vinul este considerat medicament.

Vinul roşu are o cantitate uriaşă de antioxidanţi, urmat de vinul rozé şi apoi de cel alb. Studiile în vitro au scos la iveală că vinul alb are un potenţial antioxidant de 4-6%, iar cel roşu de 80%. Antocianinele, acizi cinamici, se găsesc în pulpa strugurelui, în coaja boabelor şi în sâmburi. Vinul roşu conţine şi mai mult calciu. Majoritatea flavonoidelor şi a proantocianidinelor – antioxidanţi – se găsesc în mustul fermentat (coaja mărunţită a bobului), în pulpa strugurelui, în sâmburi şi în ciorchine, şi mai slab în suc, care fermentează mai puţin, notează Jean-Marie Delacroix în cartea „200 de alimente care ne vor binele‟.

Ştiai că 100 ml de vin roşu oferă 85 calorii, din care 0,06 g proteine, 0 g lipide, 2,5 g glucide şi 0 g fibre?

Menţine inima puternică

Constatarea că francezii suferă mai puţin de boli cardiovasculare decât locuitorii altor ţări dezvoltate este cea care a scos în evidenţă capacitatea antioxidantă a vinului. Efectul cardioprotector se datorează, bineînţeles, resveratrolului, un puternic antioxidant natural.

Bun digestiv şi cu efect anticolesterol

După vinificare, proces care trebuie să fie efectuat corect şi fără a se adăuga aditivi în exces, taninurile împreună cu quercitina stimulează activitatea vezicii biliare şi îmbunătăţeşte elasticitatea arterelor, reducând plăcile de colesterol „rău‟, pe care le blochează. Acizii lactic, citric şi tartric din vin activează sucurile gastric, pancreatic şi biliar. Bine de ştiut: alcoolul are rolul său în vin, acela de a-i proteja polifenolii pe termen lung.

Sursă de vitamine şi minerale

Vinul natural, care provine din surse de încredere, conţine în cantităţi mari vitamine B şi C şi oligoelemente, care favorizează dizolvarea unor alcaloizi, substanţe benefice în apărarea organismului. Complexul de substanţe nutritive din vin îl fac un aliat în lupta cu alergiile, datorită conţinutului său în mangan – acesta contracarează excesul de histamină, răspunzător de apariţia alergiilor. În plus, vinul furnizează fier, cupru, zinc, calciu, magneziu şi siliciu corpului, şi a dovedit că are şi proprietăţi antibiotice.

1 pahar de vin întăreşte imunitatea

Conţinutul bogat în substanţe nutritive şi antioxidanţi din struguri stimulează sistemul imunitar să funcţioneze corect. Studiile în domeniu demonstrează şi că infecţiile virale şi răcelile sunt mai rare la persoanele care consumă vin. Mai mult decât atât, fitoterapeuţii recomandă cure cu vin persoanelor cu psihic vulnerabil, care suferă de astenie, oboseală cronică, de insomnie sau de depresie. Aceste cure terapeutice constau, în general, în consumul a unui pahar de vin natural pe zi. Cum vorbim despre alcool, aceste terapii sunt recomandate de medic şi nu sunt indicate gravidelor, copiilor, celor cu afecţiuni hepatice, cardiace ori cu epilepsie.

Important! Taninurile din vin pot produce migrene persoanelor cu predispoziţie spre acest gen de neplăcere.

@unsplash



Recente

shutterstock 2409568293 jpg
shutterstock 1917189239 jpg
shutterstock 647849362 jpg
shutterstock 1095270347 jpg
shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg
shutterstock 2077653295 jpg
Taci pentru a evita conflictele  Sursa foto shutterstock 2253955075 jpg
Esti o persoana toxica fara sa stii  Sursa foto shutterstock 1389422705 jpg
Minciuni, obsesie și iluzia fericirii în cartea „Roșu murdar” png
shutterstock 373552009 jpg
shutterstock 2004352769 jpg
shutterstock 2349783369 jpg
shutterstock 2165936661 jpg
Test de personalitate  Esti diplomat sau direct  Sursa foto shutterstock 620872658 jpg