Vrei să pierzi rapid kilogramele în plus? Dieta Ketogenică – argumente pro şi contra

1 1 keto dieta shutterstock 1014893407 jpg jpeg

Dieta Keto, cum mai este cunoscută, reprezintă un plan alimentar recomandat a se urma pe termen scurt, ce limitează excesiv carbohidraţii şi permite, în acelaşi timp, un aport mare de proteine şi grăsimi, inclusiv cele saturate.

O dietă ketogenică te poate ajuta să pierzi mai mult în greutate în primele trei-şase luni decât oricare altă dietă cunoscută. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de arderea mai multor calorii pentru a transforma grăsimile în energie decât pentru a schimba carbohidraţii în energie. De asemenea, un regim alimentar bogat în grăsimi şi proteine va prelungi senzaţia de saţietate, iar tu vei fi tentată să mănânci mai puţin.

Permise în dietă

Alimentele permise în această cură de slăbire sunt carnea de calitate, neprocesată, peştele, legumele, ouăle, grăsimile naturale, brânzeturile, nucile şi seminţele de tot felul, fructele de pădure, ceaiul şi vinul. Cel mai mult se încurajează eliminarea din alimentaţie a carbohidraţilor nocivi precum zahărul, sucurile acidulate, pastele, cartofii şi pâinea albă. În ecuaţia acestei diete, grăsimile sunt prezente într-o proporţie de 75%, proteinele de 20%, iar carbohidraţii, doar 5 %.

Chiar dacă, la o primă vedere, avem de-a face cu un meniu rezonabil şi sănătos, privarea organismului de carbohidraţi poate avea şi efecte adverse, despre care am cerut sfatul unui nutriţionist.

Cornel Moca, specialist sportiv & nutriţie, este de părere că rezultatele rapide şi uşoare fac această dietă populară şi nu faptul că ar fi eficientă şi sănătoasă pe termen lung. Din punctul lui de vedere, cei care vor să slăbească ar trebui să caute o dietă echilibrată, care să ofere organismului toate grupele de alimente şi care, menţinută toată viaţa, să asigure şi o stare de sănătate mai bună.

„Majoritatea dietelor privează corpul de anumite nutrimente sau le oferă în exces pe altele, ceea ce nu e sustenabil pe o perioadă îndelungată. Când se revine la alimentaţia echilibrată, apare excesul în greutate‟, arată Cornel.

Argumente PRO:

-pierderea rapidă a kilogramelor;

-reducerea necesarului de insulină pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2;

- alimentele consumate în acest plan alimentar reuşesc să te sature mai repede şi pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce se traduce într-un aport caloric mai scăzut;

- dieta exclude aproape total alimentele procesate din meniul tău, ceea ce poate deveni un obicei benefic pentru sănătatea ta;

- o teorie încă studiată susţine că, privând celulele tumorale de glucoză, poate fi inhibată înmulţirea şi creşterea acestora.

Argumente CONTRA:

- renunţarea la cereale integrale, fasole, fructe şi multe legume poate provoca deficienţe de nutrimente importante pentru organism şi poate avea drept consecinţă constipaţia;

- efectele secundare pe termen scurt includ oboseala, cefaleea, probleme de concentrare, indigestii şi stare de iritabilitate;

- multe persoane au probleme cu respectarea unei diete atât de restrictive;

- pierderea unui număr mare de kilograme, în timp scurt, se traduce şi prin pierderea de apă din organism;

- persoanele care urmează dieta keto au un aport scăzut de vitamina A, C, K, folaţi şi fibre, printre altele;

- acest tip de alimentaţie ar putea declanşa formarea de pietre la rinichi din cauza aportului scăzut de fibre.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg