Ce efecte periculoase poate avea divorţul asupra bărbaţilor

2 shutterstock 610349033 jpg jpeg

Mai multe studii efectuate de-a lungul timpului au arătat că un divorţ este un eveniment traumatizant, iar uneori efectele lui pot fi comparate cu cele ale unui dezastru natural de proporţii. Persoanele care trec printr-o astfel de experienţă pot experimenta ulterior simptomatologia tulburării de stres post-traumatic, iar bărbaţii pot fi afecţaţi într-un mod periculos.

Să recunoaştem, un divorţ este un eveniment îngrozitor şi reprezintă un eşec în viaţa personală. Când ne căsătorim din dragoste, trăim cu ideea că totul va dura "până când moartea ne va despărţi". Însă, uneori, durează până la divorţ şi încălcarea promisiunilor făcute. Chiar dacă pare că femeile sunt mult mai afectate, divorţul îşi pune amprenta asupra bărbaţilor mai mult decât s-ar crede. 

Potrivit mai multor studii efectuate în deceniul trecut de cercetătorii de la Universitatea din Nebraska, în rândul bărbaţilor divorţaţi rata de mortalitate este mai mare. Aceştia sunt mai predispuşi decât bărbaţii căsătoriţi la depresie şi la abuzul de diferite medicamente şi droguri.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că bărbaţii divorţaţi sau separaţi sunt mai predispuşi să participe la activităţi riscante şi rata sinucierilor este cu 39% mai mare decât cea a bărbaţilor căsătoriţi. Depresia este şi ea mai des întâlnită la bărbaţii divorţaţi decât la cei căsătoriţi. Totodată, bărbaţii divorţaţi ajung să solicite ajutor psihiatric de specialitate de 10 ori mai des decât cei căsătoriţi.

Divorţul este un eveniment traumatizant de lungă durată, iar efectele lui nu se termină odată cu obţinerea actelor de divorţ, ci mult mai târziu. De aceea, o etapă importantă este cea de acceptare şi vindecare, pe care bărbaţii divorţaţi au tendinţa să o "sară".

În aparenţă poate să pară o adevărată perfomanţă - faptul că reuşeşti să cobori din acest carusel al durerii - însă vindecarea nu poate avea loc fără această etapă. Trebuie să accepte pierderile şi schimbările din viaţa lor: faptul că au pierdut rolul de soţ (sau chiar pe cel de părinte), ca au pierdut siguranţa unui cămin. Bărbaţii sunt mai predispuşi să-şi piardă sentimentul de identitate atunci când trec printr-un divorţ, spre deosebire de femei, care reuşesc să se adapteze mai repede, să să se alăture unor noi grupuri şi comunităţi.

FOTO Shutterstock