Ce să mănânci pentru a combate oboseala

1 alimente oboseala jpg jpeg

Nu doar stilul de viaţă şi anumite boli duc la epuizarea organismului, ci şi unele dezechilibre alimentare. Află care sunt alimentele pe care este bine să le consumi mai des când te simţi obosit.

Un organism care nu primeşte nutrimentele de care are nevoie, corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ, experimentează mai uşor senzaţia de oboseală. Iată de ce trebuie să ţii cont pentru a avea un tonus bun!

  • Nu sări peste cele 3 mese principale ale zilei şi peste cele 2 gustări. Acest lucru ajută la stabilizarea glicemiei, implicit, la menţinerea unui nivel constant al energiei.
  • Un mic dejun antioboseală trebuie să aducă un sfert din necesarul energetic cotidian. Prima masă a zilei este bine să includă: cereale sau pâine integrală (surse de carbohidraţi cu absorbţie lentă), un fruct (pentru aportul de vitamine), un produs lactat (lapte, iaurt, caşcaval – care furnizează proteine şi calciu), un ceai sau o cafea (au efect stimulant, pregătindu-ne pentru sarcinile din prima parte a zilei).
  • Hidratează-te! Unul dintre primele simptome ale deshidratării este oboseala. Aşadar, ai grijă să bei cel puţin 1,5 l de apă pe zi. Ceaiurile şi supele te ajută, de asemenea, să fii hidratat.
  • Consumul în exces de alcool duce la deshidratare, o cauză a senzaţiei de epuizare.
  • Evită mesele îmbelşugate, bogate în grăsimi animale, pentru că se digeră greu, putând cauza oboseală.

Vitamine şi minerale antioboseală  

Stările de oboseală pot fi şi semnul unei carenţe de magneziu. Pentru a le combate, este bine să se consume zilnic alimente care au în componenţă acest mineral: nuci, smochine, cartofi, lactate, pâine neagră, fasole uscată, mazăre, banane. Ai grijă ca din dietă să nu-ţi lipsească alimentele care conţin seleniu (peşte, carne, gălbenuş, fasole, brânzenturi), mineral care combate oboseala şi surmenajul. În cazul în care anemia este sursa oboselii, consumă alimente bogate în fier. Există 2 tipuri de fier: heminic şi nonheminic, care se absorb diferit în organism. Carnea de vită, cea de pasăre, peştele şi fructele de mare conţin fier heminic, în vreme ce forma nonheminică este prezentă în vegetale: fasole, spanac, mazăre, linte, stafide, migdale, nuci şi seminţe. Este bine de ştiut că fierul heminic este mai bine absorbit de organism (25%) în comparaţie cu varianta nonheminică (1-5%). 

Alte substanţe nutritive care ajută la combaterea oboselii sunt vitamina C (portocale, lămâi, kiwi, varză) şi vitaminele din complexul B (care se găsesc în cereale integrale, carne, orez nedecorticat, lactate, drojdie de bere). Cei care au o alimentaţie deficitară pot lua suplimente alimentare sub formă de comprimate, la recomandarea medicului.

Fără prea multă cafea!

Pentru combaterea oboselii, multe persoane consumă diverse excitante precum cafeaua sau diverse băuturi energizante. Acestea reuşesc să îndepărteze oboseala pentru scurt timp, însă starea de moleşeală revine, la fel ca şi tentaţia de a le consuma din nou. Astfel, se creează un cerc vicios, care nu numai că nu îndepărtează oboseala, dar favorizează şi insomniile.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg