Ce să mănânci pentru a te proteja de răcelile puternice. Trucuri pentru creşterea imunităţii

Ce să mănânci pentru a te proteja de răcelile puternice Trucuri pentru creşterea imunităţii jpeg

Mulţi dintre noi asociem vremea rece cu răcelile comune sau cu alte afecţiuni respiratorii. Virusurile şi bacteriile sunt, însă, cele care duc la îmbolnăvire. Pe lângă vaccinurile recomandate de medici, un sistem imunitar puternic te ajută să le rezişti, iar alimentaţia este un factor esenţial.

Există câteva trucuri legate de modul în care te hrăneşti şi care te ajută să te ţii departe de răceli. De fapt, vorbim despre alimente-cheie care întăresc natural sistemul imunitar. Iată care ar fi câteva dintre ele:

Supele şi ciorbele nu trebuie să lipsească din meniu

Un studiu realizat de  Cercetătorii de la Universitatea din Nebraska a scos la iveală faptul că tradiţionala supă de pui cu tăieţei are efecte benefice în tratarea răcelilor pentru că blochează migraţia celulelor albe responsabile de inflamaţiile respiratorii. În plus, grăsimea acumulată sub pielea unui pui crescut natural este de un real ajutor pentru sistemul imunitar.

Ciorbele făcute cu borş şi supele-creme cu multe legume conţin vitamine şi minerale şi sunt un ajutor de nădejde pentru un organism sănătos. Nutriţioniştii recomandă să le consumăm calde, pentru că astfel ele emulsionează mai uşor grăsimile şi le ajută să se absoarbă mai uşor, spre deosebire de un lichid rece. Peştele gras, scoicile, crabii

În loc să iei vitamina D sub formă de pastile, poţi consuma peşte gras care o conţine din belşug. Vitamina D menţine nivelurile normale de calciu şi fosfor din sânge, iar experţii de la Cleveland Clinic, din Statele Unite, au demonstrat că ea ajută şi la întărirea sistemului imunitar.

De asemenea, peştele gras, ca somonul, de exemplu, este o sursă importantă de Omega-3 care reduce inflamaţiile şi protejează plămânii de infecţiile respiratorii. Pe de altă parte, scoicile, homarii sau crabii au seleniu care ajută celulele albe din corp să lupte împotriva virusurilor.

Ciupercile

Studiile au arătat că ciupercile sunt bogate în beta-glucan. În momentul în care le consumi, organismul tău se comportă ca şi cum ar fi invadat de agenţi patogeni. Rezultatul? În lupta cu factorii consideraţi nocivi, se creează anticorpi. Un sistem imunitar puternic se bazează foarte mult pe anticorpi.

Ca şi ouăle sau peştele gras, ciupercile sunt şi ele bogate în vitamina D, esenţială în menţinerea unui sistem imunitar sănătos.

Iaurturile

Specialiştii de la Universitatea din Viena au ajuns la concluzia că un consum zilnic de 200 de grame de iaurt contribuie la menţinerea unui sistem imunitar puternic. Şi pentru asta, nu e nevoie să cauţi neapărat unele care conţin probiotice. Orice fel de iaurt acţionează la fel, doar încearcă să le eviţi pe cele cu fructe, care au o cantitate foarte mare de zahăr.

Aşadar, consumul de iaurt în sine e cel care contează, iar nutriţioniştii spun că, deşi variantele îmbunătăţite cu fructe sunt delicioase, cel mai bun mod de a consuma iaurtul ar fi simplu.

Dincolo de felul în care te hrăneşti, însă, nu ignora măsurile simple de prevenţie. Te ţii departe de răcelile puternice şi îi protejezi, în acelaşi timp, şi pe cei de lângă tine, dacă te speli frecvent pe mâini, tuşeşti sau strănuţi folosind întotdeauna o batistă sau un şerveţel, iar dacă nu le ai la îndemână, cotul este soluţia corectă, nu palma. De asemenea, e recomandat să nu mănânci sau să bei după cineva care a avut o răceală sau gripă şi să nu foloseşti aceleaşi tacâmuri, decât dacă sunt curăţate foarte bine.

Sursa foto: ShutterstockRecente

psiholog jpg
Cum sa scapi de stres in opt secunde Sursa foto shutterstock 1771976678 jpg
Test Care fata e mai atragatoare Sursa foto Pixabay si Shutterstock jpg
sezon estival jpg
vise jpg
Test Alege 3 animale Sursa foto shutterstock 2156214857 jpg
De ce vezi adesea 1111 Sursa foto shutterstock 285177449 jpg
protectie spirituala jpg
Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
cristaloterapie jpg
Somatizarea emotiilor jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg