Cum să alegi un prosecco bun

1 alasdair elmes ulhxwq8reao unsplash jpg jpeg

Nimic nu se compară cu un pahar de prosecco rece şi spumant. Fie că îl deguşti de unul singur, fie că foloseşti bulele aromate pentru a pune în evidenţă aromele unui cocktail, un pahar de prosecco fructat îţi poate ridica moralul şi te poate transpune direct pe dealurile înverzite din nordul Italiei.

Dar cum îţi poţi da seama dacă bei un prosecco bun? Iată câteva sfaturi scurte despre cum să recunoşti un prosecco bun.

Ce este prosecco

În primul rând, câte puţin despre ce este de fapt acest produs italian. Prosecco este un vin alb, spumant, făcut dintr-un strugure numit Glera.

Acesta a fost numit iniţial după satul Prosecco din Trieste. Astăzi, producţia majoră de Prosecco din Italia provine din regiunile Veneto şi Friuli Venezia Giulia, zona dintre Conegliano şi Valdobbiadene fiind locul unde se produce Prosecco superior.

Sfaturi - Cum să alegi un prosecco bun

Indiferent dacă cinstim un pahar la sfârşit de săptămână sau sărbătorim ceva monumental, iată sfaturile noastre despre alegerea unui prosecco bun.

1. Să fie produs în Italia

Chimistul Antonio Carpané a produs prima sticlă de prosecco spumant în 1868. Era convins că un vin la fel de bun precum şampania ar putea fi produs în Italia - şi avea dreptate.

Cu toate acestea, este important să înţelegem geografia din spatele producţiei italiene de prosecco. Prosecco nu are aceeaşi protecţie „locală” pe care o are Champagne (pentru a o numi Champagne, trebuie să provină din regiunea Champagne din Franţa). Asta înseamnă că există mulţi producători acolo, inclusiv din ţări precum Australia, care produc prosecco.

Deci, dacă vrei prosecco italian autentic, verifică eticheta pentru a te asigura că este produ în Italia.

2. Asigură-te că primeşti struguri Glera

Vinul poate fi confuz. Uneori vinul poartă numele regiunii vitivinicole (exemplu: şampanie). Uneori este numit după struguri (exemplu: Chardonnay). Şi, uneori, poartă numele micului oraş din care a provenit, chiar dacă principala zonă de producţie s-a mutat (prosecco).

Deci, din ce este făcut prosecco? Răspunsul: prosecco este făcut din strugurii Glera. Acest strugure cu coajă verde se coace târziu în sezon şi este un soi semi-aromat, ceea ce înseamnă că poate fi destul de parfumat, floral şi fructat.

Sunt şanse să nu fi auzit de strugurii Glera înainte, dar asta nu contează. Lucrul important de remarcat este că o sticlă de prosecco trebuie să conţină minimum 85% struguri Glera pentru ca acesta să fie considerat prosecco. Dacă nu există cantitatea potrivită de Glera în prosecco-ul tău, ai cumpărat de fapt doar vin italian spumant.

3. Diferenţiază DOCG de DOC

Caută însemnele „DOCG” pe eticheta prosecco înainte de a-l cumpăra. DOC şi DOCG sunt clasificări de calitate care confirmă faptul că produsul pe care urmează să îl cumperi este făcut la anumite standarde de calitate.

DOC (tradus în engleză ca destinaţie de origine controlată) este locul de unde începi dacă vrei să cumperi un prosecco bun, deoarece ai garanţia că este cel puţin produs în regiunea principală de producţie de înaltă calitate din Veneto şi Friuli Venezia Giulia în nord-estul Italiei. Cea mai mare parte a prosecco-ului găsit în supermarketurile europene este DOC.

Cu toate acestea, dacă eşti în căutarea unui Prosecco foarte bun, caută unul care să aibă DOCG pe etichetă. DOCG (Denumire de origine controlată şi garantată) poate fi utilizat numai atunci când vinul este fabricat din zona bogată în calcar situată între oraşele Conegliano şi Valdobbiadene. Această regiune este epicentrul producţiei prosecco superior - cel mai bun prosecco existent.

4. Cumpără de la un magazin specializat de vinuri

De ce să renunţi la supermarket şi în schimbă să vizitezi cel mai apropiat magazin specializat de vinuri? Mulţi dintre angajaţii unui magazin specializat de vinuri au personal specializat şi calificat, care se bucură să îţi dea sfaturi exemplare despre prosecco. Unele magazine oferă cursuri şi degustări care te pot ajuta să descoperi ceva nou şi pot face chiar şi livrări. Aşadar, îndreaptă-te în special spre un astfel de magazin dacă vrei să cumperi un prosecco în adevăratul sens al cuvântului.

@unsplash